Prirodni plin

Updated on
min reading

Prirodni plin se danas smatra jednim od najefikasnijih energenata. Osim što pokazuje visoku učinkovitost za korisnike, posebice za grijanje, također je i najjeftiniji energent u uporabi. Zato je često u uporabi od strane domaćinstava, ali i poduzeća. Plin je najčešće u uporabi za grijanje, iako se koristi i u kuhinji (za kuhanje), te za grijanje vode.

Instalacija plina

Nažalost, prirodni plin nije dostupan u svim dijelovima Hrvatske. Iako se distribucijska mreža širi, još uvijek nije dosegla željenu razinu. Ako ste jedan od onih pojedinaca koji ima pristup plinskoj distribucijskoj mreži, za korištenje prirodnog plina bit će potrebno ugraditi plinsku instalaciju. Ugradnju plinske instalacije vrše ovlašteni stručnjaci, a nakon ugradnje instalacije, potrebno ju je i održavati. Plinara je obvezna vršiti provjeru plinskih instalacija radi sigurnosti pojedinca, te kako bi se utvrdilo da nije došlo do propuštanja plina na nekretnini. Provjera se obavlja jednom u 10 godina za stambene nekretnine, te jednom u 5 godina za građevine namijenjene za obavljanje gospodarske djelatnosti ili za javnu namjenu.

Provjera plinske instalacije na stambenoj građevini se vrši jednom u 5 godina.

Tarifni modeli za potrošnju plina

Postojeći tarifni modeli se temelje na godišnjoj potrošnji plina. To znači da ovisno o vlastitoj godišnjoj potrošnji, svi korisnici bit će svrstani u određeni tarifni razred. Ukoliko se godišnja potrošnja plina promijeni (poveća ili smanji), novo stanje bit će zabilježeno na plinomjeru, temeljem kojeg će korisnik kasnije automatski postati korisnik novog tarifnog modela, a potom plaćati i drugačije cijene plina.

Danas postoji ukupno dvanaest tarifnih modela koji se razlikuju po razini godišnje potrošnje plina. Količina potrošnje plina se povećava svakim slijedećim tarifnim modelom, a karakteristično je i da su cijene plina različite za svaki tarifni model. Cijene su tim niže što je količina godišnje potrošnje plina viša.

Veća godišnja potrošnja plina dovodi do nižih cijena.

Cijene plina su pak regulirane od strane regulacijske agencije HERA. Obzirom da tržište plina u Hrvatskoj još uvijek nije liberalizirano za kućanstva, korisnici nemaju izbora u odabiru opskrbljivača koji nude niže cijene. Cijene plina koje HERA predlaže se razlikuju ovisno o geografskom području. Primjerice, živite li u Zagrebu, plaćat ćete drugačiju cijenu plina od stanovnika Splita.

Potrošnja plina

Potrošnja plina se razlikuje u svakom kućanstvu. Ovisi kako o veličini građevine, tako i o namjeni plina. Najveća plina se potroši na grijanje zimi.

Neovisno o količini potrošnje plina, svi korisnici mogu uštedjeti na plinu vlastitim mjerama. Jedan od najkorisnijih savjeta je vjerojatno onaj o smanjenju gubitka topline, kao i održavanju iste u domu.

Uštede na plinu
Smanjite potrošnju plina smanjenjem gubitka topline u domu.

Sklapanje ugovora za plin

Želite li koristiti plin u vlastitom domu, a već imate ispunjene sve preduvjete za dovođenje plina u dom, potrebno je još samo sklopiti ugovor o opskrbi plinom.

Kako bi opskrba plinom bila omogućena, kontaktirajte lokalnog opskrbljivača kako bi dobili detaljne informacije o postupku ugovaranja.