Kako uštedjeti na računima za struju?

Updated on
min reading

Mjesečni računi za potrošnju električne energije predstavljaju sve veće opterećenje za građane. Obzirom da je energetska efikasnost jedan od najvećih trendova diljem Europe, a uz to nam se bliže zimski mjeseci i niske temperature, istražili smo kako možete biti energetski učinkoviti i ponajprije uštediti na potrošnji električne energije, te time smanjiti svoje mjesečne izdatke na struju.

Ulazak u EU označio je početak brojnih promjena u elektroenergetskom sektoru. Sve nekretnine za prodaju i iznajmljivanje imaju obvezu dobivanja energetskog certifikata na temelju kojeg se računa potrošnja električne energije. Postojeći opskrbljivači na tržištu nude promotivne ponude kojima možete mjesečno smanjiti Vaš račun za struju. Na web stranicama opskrbljivača su prisutni kalkulatori uštede koji mogu biti od pomoći pri donošenju racionalne odluke pri odabiru opskrbljivača. No, efikasnoj uštedi možete pridonijeti i sami, i to na vrlo jednostavan način.

Savjeti za uštedu struje

Ukoliko planirate uložiti u nekretninu, ili ste pak u fazi izgradnje ili kupnje nekretnine, uzmite u obzir nekoliko savjeta koji bi Vam se mogli na duge staze novčano isplatiti. Za projektiranje energetski efikasnih zgrada, dobro je poznavati toplinska svojstva građevinskih materijala. Postoje anorganski i organski građevinski materijali. Od anorganskih najpopularniji su kamena i staklena vuna, a od organskih stiropor. Materijali kvalitetnih toplinskih svojstava pomažu u očuvanju topline, što u ljetnim mjesecima omogućava manje temperaturno pregrijavanje, a zimi štiti od prevelikih temperaturnih gubitaka.

Termostatski ventili

Današnji trend na tržištu su i termostatski ventili koji će morati biti prisutni u svim zgradama do 2016. godine. Potencijal uštede električne energije nakon ugradnje ventila se kreće u rasponu od 8 do 12 posto potrošnje energenata. Termostatski ventili zapravo predstavljaju regulatore temperature u sobama na način da se ugrade na radijator, a zatim upravljaju protokom vode kroz radijator. Ušteda se na ovaj način ostvaruje tako da ventil sam regulira temperaturu koristeći sve raspoložive izvore energije (sunce, ljudi...). Cijena za kućanstva se kreće između 120 i 150 kuna.

Štedne žarulje

Sljedeća korisna investicija su štedne žarulje koje također donose godišnje uštede (procjena 415 kuna po godini). Šest komada štednih žarulja od 20 W stoji 300 kuna. Toplinsku energiju možete sačuvati i izolacijom prozora i vrata izolacijskom brtvenom trakom. Cijena je vrlo povoljna, a iznosi 40-ak kuna po metru. Malen izdatak, a ipak možete smanjiti gubitak toplinske energije, što je posebno bitno za zimske mjesece.

Izolacija fasade i krova

Investicija koja zahtijeva veće izdatke, no donosi i velike uštede energije je toplinska izolacija fasade i krova. Izolacija fasade uz toplinsku izolaciju objedinjuje i zvučnu. Ušteda energije se kreće u rasponu od 20 do 40 posto. Što se tiče izolacije krova, korisno je napomenuti kako se preko krova troši mnogo energije, a izolacijom krova moguće su uštede energije do 40 posto.

Ostali savjeti o smanjenju potrošnje struje

Možda ipak oni najjednostavniji savjeti, a ponekad djeluju kao klišeji, su oni o smanjenju potrošnje struje vrlo jednostavnom primjenom koja nam često i ne prođe kroz glavu.

Tako, primjerice svoj mjesečni račun možete smanjiti gašenjem uređaja, svjetla i kućanskih aparata ukoliko ih ne koristite.

Kod kupnje kućanskih aparata preporučuje se kupnja energetskog razreda A jer se pokazala kao efikasna u smislu da troše 35 posto manje električne energije (naravno, cijene su su startu skuplje, ali dugoročno se isplati).

Isto tako, razmislite o brisanju posuđa ukoliko koristite perilice za posuđe koje imaju program sušenja, jer se tako koristi više energije.

Razmislite i o preuređenju stana. Ukoliko Vaš svakodnevni prostor ne koristi puno danjeg svjetla, pokušajte s kupnjom velikih prozora koji će omogućiti maksimalno iskorištenje dnevnog svjetla, što u konačnici vodi smanjenju potrošnje električne energije.

Veliki potrošači struje su i klimatski uređaji. Pri kupnji klimatskog uređaja pripazite da ne kupujete uređaj većeg kapaciteta od kvadrature Vašeg prebivališnog prostora. Na tržištu su prisutni i klima uređaji s inverterom koji postižu veće uštede energije od običnih klima. Korisno je znati i da pokušate prilagoditi unutarnju temperaturu vanjskoj što znači da unutarnja temperatura ne bude niža od vanjske u prosjeku za više od 5oC, jer se time dolazi do ušteda.

U konačnici, postoji mnoštvo načina na koji možete uštediti električnu energiju, a time i novac. Bitno je naglasiti kako ste sami bitan faktor u potrošnji električne energije, te ukoliko se želite „energetski osvijestiti“, počnite primjenjivati neke od nabrojenih savjeta, a samim time uštediti pozamašnu svotu novca.