Pokretanje električnog brojila

Updated on
min reading

Električno brojilo je uređaj koji je potreban svim kupcima električne energije, a služi za očitanje potrošnje struje. Stoga je sasvim nužno i neizbježno da ga svi kupci koriste. A kako pokrenuti postojeće brojilo, ili pak novougrađeno, te koja je procedura za dobivanje pristupa električnoj mreži- teme su ovog članka.

Zamjena postojećeg brojila

Tek ste uselili u novi dom, te imate problema s postojećim brojilom prijašnjeg vlasnika? Ono što Vam predstoji jest zamjena brojila. Zamjenu električnog brojila provodi HEP ODS. HEP je kao operator distribucijskog sustava zadužen za održavanje distribucijske mreže, a to uključuje i održavanje sigurnosti brojila korisnika. Zamjena brojila će stoga biti učinjena nakon podnošenja zahtjeva HEP-u, a troškove zamjene će snositi operator mreže. Iako postoje izuzeci, a to su slijedeći:

  • Oprema je oštećena ili otuđena- plaćate troškove popravka ili nabave nove mjerne opreme, s izuzetkom da kupac to nije mogao spriječiti,
  • Želite ugraditi brojilo s većim brojem funkcija u odnosu na standardna brojila koja pruža HEP.

Nakon postavljanja novog brojila, obvezno je očitanje i evidencija stanja brojila. HEP-ovci će očitati stanje brojila, a kupac će potvrditi stanje svojim potpisom na odgovarajućem obrascu za priključenje na mrežu. Dođe li do pogrešnog očitanja stanja brojila, ispravak je moguć u roku od 15 dana od nastanka događaja.

Uočite li navedenu pogrešku, odmah kontaktirajte lokalnu Elektru. Kontakt podatke možete potražiti na našoj naslovnoj stranici, te u pretraživaču nađite podatke svih Elektri po županijama.

Međutim, ukoliko je sve u redu s postojećim brojilom, zamjena nije potrebna. Tada je potrebno HEP-u dostaviti novo stanje brojila, a uz dostavu stanja brojila bit će potrebno predočiti dokument kojim se dokazuje vlasništvo nad nekretninom. Cijela procedura promjene podataka će trajati od 2-3 dana.

Nekretnina bez priključka

Situacija je malo zamršenija u slučaju da Vaš novi dom nema priključak na mrežu. U tome slučaju, potrebno je nabaviti elektroenergetsku suglasnost koju izdaje operator distribucijskog sustava (HEP ODS). Detalje oko elektroenergetske suglasnosti potražite na poveznici:

Nakon nabave elektroenergetske suglasnosti, potrebno je sklopiti ugovor o priključenju, te platiti cijenu, odnosno naknadu za priključenje na mrežu. Naknada iznosi 1,350 kn/kw za sva područja RH, osim Grada Zagreba, u kojem naknada iznosi 1,700 kn/kw. Cijena je jednaka za priključenje na sve napone (niski, srednji, visoki). Ovisno o zakupljenoj snazi, visina cijene će se mijenjati. Međutim, ukoliko stvarni troškovi prelaze iznos naknade za 20 posto, cijena će biti određena prema stvarnim troškovima. Primjerice, za 5kw zakupljene snage, naknada će iznositi 6,750 kn. No, ako stvarni troškovi iznose 10,000 kuna, platit ćete taj iznos jer on nadmašuje iznos naknade za više od 20 posto.

Za poslove instalacije kontaktirajte HEP. Na raspolaganju Vam stoje osobe ovlaštene za poslove instalacije i priključenja, te koji će Vam u dogovorenom vremenu postaviti potrebnu opremu. Nakon instalacije, primit ćete ovjereni obrazac prijave instalacije. U toku samog postupka bitno je naglasiti kako priključenje na mrežu smiju obavljati samo zaposlenici HEP ODS-a, a svako samopriključenje smatra se kaznenim djelom na čitavom području RH.

Kontaktirajte HEP

Za sve dodatne informacije i pitanja vezana uz ovu tematiku, svakako kontaktirajte HEP.

Sjedište HEP grupacije se nalazi u Zagrebu u ulici grada Vukovara 37. Sjedište možete kontaktirati na idući način:

Kontakt sjedišta: telefon: 01/63 22 111, fax: 01/61 70 956.

HEP-ovi pogonski uredi su također otvoreni za klijente. U okolici Zagreba se nalazi nekoliko pogona, a u tablici možete potražiti adresu i radno vrijeme svakog pojedinačno.

Pogon Adresa Radno vrijeme
Zagreb Gundulićeva 32, 10000, Zagreb 07,30 – 15,00
Velika Gorica Slavka Kolara 17, 10410, Velika Gorica 07,00 – 14,00
Samobor Mlinska 22, 10430, Samobor 07,00 – 14,00
Dugo Selo Domobranska 14a, 10370, Dugo Selo 07,00 – 14,00
Sveti Ivan Zelina Zagrebačka 58, 10280, Sveti Ivan Zelina  07,30 – 14,00
Zaprešić Ulica Bana Josipa Jelačića 14, 10 290 Zaprešić 07,00 – 14,00

Također, za pitanja vezana uz samu proceduru oko pokretanja električnog brojila, najbolje da se obratite Elektri Zagreb na broj telefona: 01/ 460 1111.