Jednofazni ili trofazni priključak struje?

Svaka električna instalacija omogućuje vezu sa strujom. Svaki kupac ima pravo izabrati pretplatu na onu snagu koja odgovara njegovim potrebama. Danas su u upotrebi jednofazni i trofazni priključci. Koja je razlika?

U kućanstvima se najčešće koristi jednofazna (monofazna) struja. Ona ima jednu fazu, a napon iznosi 220 V.

Trofazna struja ima tri faze, a trofazni priključci se koriste za distribuciju struje veće snage i na veće udaljenosti. Napon među fazama je 380 V.

Svaki kupac određuje koju snagu će zakupiti, odnosno koji priključak će odabrati.

Odabir priključka ovisi i o vrsti limitatora koji posjedujete. Limitator je uređaj koji ograničava snagu struje na onu dogovorenu s HEP-om. Limitator ne znači doslovno ograničenje potrošnje struje, već označava nadzor nad potrošnjom energije koju je kupac kroz elektroenergetsku suglasnost zakupio.

Nakon priključka novog potrošača na mrežu, treba odrediti snagu priključka, a nazivnu snagu određuje potrošač. Nazivna struja limitatora u granicama je od 5 do 60 ampera. Za kućanstva koja istovremeno koriste rasvjetu, televizor, hladnjak, radio i zamrzivač i još jedno trošilo, dovoljan je limitator od 15 ampera, tj. snage 3,3 kW. Za kućanstva koja koriste dvije ploče električnog štednjaka, rasvjetu, hladnjak, televizor, radio, zamrzivač i još dva trošila, potreban je limitator od 30 ampera, tj. snage 6,6 kW. HEP ugrađuje limitatore besplatno u kućanstva.

Prema vrsti priključaka, limitatori mogu biti:

  • limitatori za jednofazni prikijučak i
  • limitatori za trofazni priključak.

Kada jednofazni, a kada trofazni priključak?

U pravilu sva kućanstva koriste jednofazni priključak jer je trofazni potreban samo u specifičnim slučajevima kada je potrebna velika distribucija i snaga. Trofazni priključak se u pravilu koristi za neke strojeve poput toplinskih pumpi, peći ili drugih profesionalnih alata.

Sumnjate li u odabir između navedenih, najbolje je kontaktirati HEP ili vlastitog električara koji će Vas informirati o tome što je najprikladnije u Vašem slučaju.

Razlika i rizik od neravnoteže između faza

Pokušajmo objasniti razliku na primjeru. Dakle, u slučaju kuće na tri etaže koja koristi trofazni priključak sa snagom 9 kVA, svaka faza će dostaviti jednu od razina sa snagom od 3 kVA. Jednofazni priključak djeluje suprotno- cijela kuća će biti spojena na jednofazni priključak snage 9kVA.

Trofazni priključak može dovesti do određenih nedostataka i komplikacija. Primjerice, ako prizemlje kuće koristi električne uređaje kombinirajući snagu od 4 kVA, instalacija će se spotaknuti jer su uređaji povezani samo s jedne faze koja podržava snagu do 3 kVA. Koristite li pak jednofazni priključak, taj problem neće se pojaviti, no pod uvjetom da su svi uređaji spojeni, a da snaga ne prelazi 9 kVA.

Kako povećati priključnu snagu?

HEP ima definirane cijene povećanja priključne snage. Dakle, ukoliko razmišljate primjerice o prelasku s jednofaznog na trofazni priključak, povećanje snage ćete platiti 1.700 kn/ kW na području Grada Zagreba, dok cijena na ostalim područjima RH iznosi 1.350 kn/ kW.

Ono što trebate učiniti jest slijedeće:

  • podnijeti zahtjev u Elektri za prenamjenu priključka ili priključenje na mrežu,
  • potpisati Ugovor o priključenju,
  • platiti razliku (npr. sada koristite 7,4 kW, a želite 13, 2 kW- platit ćete 5,8 kW).

Priključak na Vašu građevinu ugrađuje HEP, a u cijenu koju plaćate su uključeni troškovi izvedbe vanjskog priključka objekta, zajedno s isporukom mjernog uređaja (brojila), uklopnim satom i limitatorom te, isporukom mjernog ormarića.

Dakle, prije nego što poduzmete takav korak, budite svjesni da će to u svim slučajevima izazvati trošak.