Jednofazni ili trofazni priključak struje?

Updated on
min reading

Svaka električna instalacija omogućuje vezu sa strujom. Svaki kupac ima pravo izabrati pretplatu na onu snagu koja odgovara njegovim potrebama. Danas su u upotrebi jednofazni i trofazni priključci. Koja je razlika?

U kućanstvima se najčešće koristi jednofazna (monofazna) struja. Ona ima jednu fazu, a napon iznosi 220 V.

Trofazna struja ima tri faze, a trofazni priključci se koriste za distribuciju struje veće snage i na veće udaljenosti. Napon među fazama je 380 V.

Svaki kupac određuje koju snagu će zakupiti, odnosno koji priključak će odabrati.

Odabir priključka ovisi i o vrsti limitatora koji posjedujete. Limitator je uređaj koji ograničava snagu struje na onu dogovorenu s HEP-om. Limitator ne znači doslovno ograničenje potrošnje struje, već označava nadzor nad potrošnjom energije koju je kupac kroz elektroenergetsku suglasnost zakupio.

Nakon priključka novog potrošača na mrežu, treba odrediti snagu priključka, a nazivnu snagu određuje potrošač. Nazivna struja limitatora u granicama je od 5 do 60 ampera. Za kućanstva koja istovremeno koriste rasvjetu, televizor, hladnjak, radio i zamrzivač i još jedno trošilo, dovoljan je limitator od 15 ampera, tj. snage 3,3 kW. Za kućanstva koja koriste dvije ploče električnog štednjaka, rasvjetu, hladnjak, televizor, radio, zamrzivač i još dva trošila, potreban je limitator od 30 ampera, tj. snage 6,6 kW. HEP ugrađuje limitatore besplatno u kućanstva.

Prema vrsti priključaka, limitatori mogu biti:

  • limitatori za jednofazni prikijučak i
  • limitatori za trofazni priključak.

Kada jednofazni, a kada trofazni priključak?

U pravilu sva kućanstva koriste jednofazni priključak jer je trofazni potreban samo u specifičnim slučajevima kada je potrebna velika distribucija i snaga. Trofazni priključak se u pravilu koristi za neke strojeve poput toplinskih pumpi, peći ili drugih profesionalnih alata.

Sumnjate li u odabir između navedenih, najbolje je kontaktirati HEP ili vlastitog električara koji će Vas informirati o tome što je najprikladnije u Vašem slučaju.

Razlika i rizik od neravnoteže između faza

Pokušajmo objasniti razliku na primjeru. Dakle, u slučaju kuće na tri etaže koja koristi trofazni priključak sa snagom 9 kVA, svaka faza će dostaviti jednu od razina sa snagom od 3 kVA. Jednofazni priključak djeluje suprotno- cijela kuća će biti spojena na jednofazni priključak snage 9kVA.

Trofazni priključak može dovesti do određenih nedostataka i komplikacija. Primjerice, ako prizemlje kuće koristi električne uređaje kombinirajući snagu od 4 kVA, instalacija će se spotaknuti jer su uređaji povezani samo s jedne faze koja podržava snagu do 3 kVA. Koristite li pak jednofazni priključak, taj problem neće se pojaviti, no pod uvjetom da su svi uređaji spojeni, a da snaga ne prelazi 9 kVA.

Kako povećati priključnu snagu?

HEP ima definirane cijene povećanja priključne snage. Dakle, ukoliko razmišljate primjerice o prelasku s jednofaznog na trofazni priključak, povećanje snage ćete platiti 1.700 kn/ kW na području Grada Zagreba, dok cijena na ostalim područjima RH iznosi 1.350 kn/ kW.

Ono što trebate učiniti jest slijedeće:

  • podnijeti zahtjev u Elektri za prenamjenu priključka ili priključenje na mrežu,
  • potpisati Ugovor o priključenju,
  • platiti razliku (npr. sada koristite 7,4 kW, a želite 13, 2 kW- platit ćete 5,8 kW).

Priključak na Vašu građevinu ugrađuje HEP, a u cijenu koju plaćate su uključeni troškovi izvedbe vanjskog priključka objekta, zajedno s isporukom mjernog uređaja (brojila), uklopnim satom i limitatorom te, isporukom mjernog ormarića.

Dakle, prije nego što poduzmete takav korak, budite svjesni da će to u svim slučajevima izazvati trošak.