Promjena opskrbljivača električnom energijom

Updated on
min reading

Razmišljate o promjeni opskrbljivača i mjesečnim financijskim uštedama? Za Vas smo pripremili mali vodič kroz potrebne korake.

Postupak promjene opskrbljivača

Ukoliko ste i dalje pretplaćeni na HEP-ovu tarifu električne energije, a razmišljate o prelasku na alternativnog opskrbljivača, nemojte se plašiti samog postupka prelaska. Sami proces je vrlo jednostavan, potpuno je besplatan, ne morate  mijenjati nikakve infrastrukturne elemente, a također valja naglasiti da ni u jednom trenutku neće doći do prekida u opskrbi strujom. Ovisno o opskrbljivaču kojeg ste odabrali, donosimo Vam detaljan pregled potrebnih koraka za prelazak.

 

Prelazak na GEN-I

Postupak prelaska na pretplatu struje GEN-I-a možete obaviti putem interneta. Na web stranici www.jeftinastruja.hr, potražite obrazac pod nazivom „Promjena opskrbljivača“. Prilikom ispunjavanja obrasca, potrebno je ostaviti Vaše osobne podatke, te podatke o obračunskom mjernom mjestu koje možete iščitati iz zadnjeg obračuna potrošnje električne energije. Na temelju navedenih podataka, GEN-I će sastaviti ugovor koji će biti poslan direktno na Vašu adresu za nekoliko dana (trebate primiti dva primjerka). Pažljivo pročitajte dokumentaciju, provjerite točnost podataka, te potpisane primjerke pošaljite na adresu Radnička cesta 54, 10000, Zagreb, gdje se nalazi sjedište kompanije GEN-I. GEN-I isporučuje električnu energiju slijedeći sljedeći prvi dan u mjesecu, no pod uvjetom da nema prepreka u procesu promjene, te ukoliko potpisane ugovore zaprime do 10. dana u mjesecu (pazite da pošaljete na vrijeme kako bi što prije riješili postupak prelaska). Ovdje završava Vaš dio rješavanja postupka prelaska, a nakon zaprimljene dokumentacije GEN-I će poslati Vaš zahtjev HEP ODS-u. HEP će ovisno o ispravnosti i ispunjenim uvjetima prelaska, odobriti ili odbiti Vaš zahtjev za promjenom opskrbljivača. Ukoliko je postupak odobren, primit ćete dopis o uspješno provedenoj promjeni opskrbljivača zajedno s primjerkom Ugovora koji zadržavate za vlastitu evidenciju. Ukoliko imate bilo kakvih problema pri postupku prelaska na GEN-I, možete se javiti službi za korisnike na besplatni broj telefona 0800 2558 svakim radnim danom i subotom od 08:00 do 20:00 sati.

GEN-I možete kontaktirati i putem maila na: [email protected] ili putem faksa na: +3851 6419 604. Na raspolaganju Vam stoji i internetski obrazac na kojem možete postaviti pitanje, a GEN-I će Vam se javiti u najkraćem mogućem roku. Sve ostale informacije možete potražiti na web stranici:  www.jeftinastruja.hr.

Prelazak na RWE

Ukoliko je Vaš izbor opskrbljivača RWE Energija, postupak je vrlo sličan. Prije ispunjavanja dokumentacije, proučite mogućnosti uštede i provjerite koji od ponuđenih modela Vam najviše odgovara.

Kada se odlučite za željenu tarifu, potrebno je ispuniti ugovor koji možete potražiti online na stranici www.strujko.hr i pod nazivom „Postanite naš korisnik“ pronaći ćete obrazac za ispunjenje (bit će potrebni osobni podaci, te polugodišnji obračun ili mjesečne akontacijske uplatnice za struju). Pažljivo ispunite obrazac, te pročitajte ugovor koji ćete nakon toga isprintati i poslati zajedno s kopijom osobe iskaznice i kopijom polugodišnjeg računa (ili mjesečne akontacijske uplatnice) na adresu sjedišta RWE Energije: Capraška ulica 6, 10000, Zagreb. U sljedećem koraku ćete poštom primiti ovjerenu kopiju ugovora za osobnu evidenciju. Nadalje, postupak prelaska obavlja RWE koji s HEP-om provjerava Vašu dokumentaciju, te pokreće postupak promjene opskrbljivača.

RWE služba za korisnike Vam stoji na raspolaganju u slučaju pitanja, a možete ih kontaktirati na besplatan broj za kućanstva: 0800 87 77, a kontakt možete ostvariti i putem fiksnog telefona na: +3851 6427 100 ili putem faksa na: +3851 6387 452. Ako Vam je zgodnija komunikacija putem mail-a, RWE je dostupan na adresi: [email protected]. Sve ostale informacije potražite na www.strujko.hr.

Prelazak na Hrvatski Telekom

Postupak prelaska na HT je gotovo identičan prelasku na ostale opskrbljivače. Na web stranici www.hrvatskitelekom.hr pod nazivom „ Električna energija“ naći ćete internetski obrazac. Nakon ispunjenja, HT će Vam poslati ugovor na adresu. Nakon potpisivanja, dostavljaču trebate predati i fotokopiju osobne iskaznice. Zbog neometanog nastavka poslovanja, dobit ćete i ugovor od HEP-a koji također trebate potpisati. Kontakt podatke možete potražiti na njihovoj web stranici pod sekcijom „Kontakti“ (ovisno o tipu informacija koje trebate, potražite brojeve telefona, adrese poslovnica i email adrese).

Što će se mijenjati nakon promjene opskrbljivača?

Iz navedenog, možete shvatiti kako je postupak prelaska vrlo jednostavan. Ukoliko želite ostvariti mjesečne uštede za potrošnju energije, ne dajte da Vas sami postupak promjene obeshrabri. Ukoliko ste se odlučili za promjenu i obavili sve potrebne korake, nakon prelaska neće se puno promijeniti. Kompletna infrastruktura ostaje ista, žice i brojilo ostaje isto, a jedina sitna razlika koju ćete primjetiti je primanje dva računa. Jedan račun će Vam slati HEP za plaćanje mrežarine, a drugi ćete primati od izabranog opskrbljivača za potrošnju energije. Imate dvojbu koga u konačnici odabrati? Informacije o ponudama pojedinih opskrbljivča potražite pod:Cijene struje.