Vodič kroz informacije na tržištu električne energije

Updated on
min reading

Brojne promjene su nastupile na tržištu električne energije od prošle godine. Ne začuđuje što su korisnici nerijetko zbunjeni oko postupka prelaska na novog opskrbljivača, konkretnih i korisnih informacija o sklapanju i raskidu ugovora, novim cijenama koje nude opskrbljivači, informacijama, te postupcima potrebnim u slučaju kvarova. Stoga smo Vas odlučili ukratko informirati o prethodno navedenim pitanjima.

Promjena opskrbljivača električnom energijom

Promjena opskrbljivača strujom nije laka odluka. Početno, trebate se informirati o ponuđenim cijenama, te o uvjetima koje svaki pojedini opskrbljivač nudi korisnicima. Iako objektivno govoreći, rekli bismo kako je cijena ključni faktor koji utječe na izbor opskrbljivača, takav scenarij nije još prisutan na tržištu RH. Statistike govore kako je još uvijek HEP vodeći opskrbljivač koji svoje usluge nudi najvećem broju korisnika, iako je trenutno najskuplji opskrbljivač. Najniže cijene na tržištu trenutno nudi Hrvatski Telekom, no kao najnoviji igrač na tržištu, upitno je koliko će se korisnika odlučiti za njihove usluge. Ukoliko ste već donijeli odluku o prelasku na novog opskrbljivača, postupak nije nimalo kompliciran. Naša četiri vrijedna opskrbljivača u velikoj mjeri imaju sličan postupak prelaska. Potrebno je posjetiti web stranicu odabranog opskrbljivača, pronaći obrazac za promjenu opskrbljivača u kojem ćete ostaviti Vaše osobne podatke. Kada opskrbljivač zaprimi Vaš zahtjev, nadalje će obavljati postupak prelaska s HEP-om, a Vi ćete zaprimiti sve potrebne informacije i dokumentaciju na kućnu adresu. Opširnije pročitajte pod:Promjena opskrbljivača.

Promjena adrese- kako se priključiti na mrežu?

Promijenili ste prebivalište, a buni Vas sam postupak priključenja, te želite postati kupac, a ne znate kako? Trenutno na području Republike Hrvatske posluje samo jedan operator distribucijskog sustava, a to je HEP ODS. Kako bi dobili pristup mreži, svakako trebate kontaktirati HEP ODS, te nabaviti potrebnu papirologiju, podnijeti zahtjeve za instalaciju, za elektroenergetsku suglasnost i slično. Cijene priključenja su zakonski regulirane, a ovise o području na kojem prebivate, te želite navedeno priključenje. Opširnije nađite pod:Priključivanje na mrežu.

Raskid ugovora s opskrbljivačem

Sklopili ste ugovor, no niste zadovoljni uslugom, te želite ostvariti prekid poslovanja? Na tržištu RH trenutno samo jedan opsrbljivač nudi mogućnost sklapanja ugovora bez ugovorne obveze (HT). To znači da u slučaju raskida jedino HT Vam neće naplatiti naknadu za raskid ugovora. Uvjeti raskida se razlikuju ovisno o odabranome opskrbljivaču, a detalje o uvjetima raskida možete pročitati na linku:Raskid ugovora. Ipak, naš najvrjedniji savjet je da pri sklapanju ugovora čitate pažljivo koje sve uvjete morate ostvariti kako bi izbjegli situaciju prijevremenog raskida ugovora.

Nestanak struje- što mi je činiti?

U slučaju nestanka struje, nemojte paničariti. Ovlašteni distributer električne energije na području Republike Hrvatske je HEP ODS. U slučaju problema s napajanjem ili kvarova, javite se HEP-ovom osoblju koje će Vas spojiti sa stručnjacima. Na HEP-ovoj web stranici (www.hep.hr) potražite kontakt podatke lokalnih Elektri koje će Vam pomoći u rješavanju poteškoća, a možete se javiti HEP-u i na besplatni broj telefona 0800 300 401.