Manipulacija električnog brojila

Updated on
min reading

Manipulacija električnog brojila se tretira kao ozbiljno krivično djelo. Manipulacijom brojila se neovlašteno koristi električna energija. Često se naziva nelegalno smanjenje računa za struju. Naglasak je na pojmu nelegalno; jednostavnije rečeno, riječ je o krađi.

Neovlaštena potrošnja električne energije

Neovlaštena potrošnja struje je kazneno djelo za koje se predviđa novčana kazna ili kazna do tri godine zatvora.

Ovaj postupak je zakonski reguliran, a sukladno zakonskim odredbama, neovlaštenom potrošnjom električne energije se smatraju:

  • samovoljno priključenje na elektroenergetsku mrežu,
  • korištenje električne energije bez ili mimo mjernih uređaja,
  • onesposobljavanje mjernih uređaja,
  • davanje netočnih podataka koji utječu na obračun,
  • kada kupac troši električnu energiju preko mjerila ili ostale mjerne opreme s kojih je skinuta ili je oštećena plomba.

Neovlašteno korištenje, osim što je ilegalno, može izazvati požare, te stvoriti opasnosti za ljudski život.

Neovlašteno korištenje električne energije je ilegalno i opasno za život!

Svi korisnici „uhvaćeni na djelu“ će osim navedenih posljedica, biti dužni i platiti svu obračunatu, a nenaplaćenu količinu energije.

Primjetite li naglo povećanje potrošnje energije, svakako kontaktirajte vlastitu elektru za provjeru potrošnje, jer je moguće da se netko priključio na Vaše brojilo.

Načini manipulacije brojila

Iako je manipulacija brojila ilegalna jer se time krade struja, na internetu se može naći mnogo informacija o tome na koje sve načine se može manipulirati i prevariti električno brojilo. U nastavku Vam donosimo neke od njih.

Direktno priključenje s električnog stupa

Osamljeni stambeni prostori koriste posebne kuke koje s produžnim kablom povežu na obližnji stup. Kućanstva ovaj način koriste uglavnom noću, i to za napajanje uređaja koji troše najviše energije.

Okretanje brojila unazad

Okretanje brojila unazad briše utrošenu energiju. Do toga dolazi uslijed skidanja plombe i poklopca, te zamjenom dovoda i odvoda.

Kočenje brojila iglom

Igla u ovom slučaju igra ključnu ulogu. Kradljivci često izbuše sitnu rupu u staklu na brojilu, te iglom zaustave obrtni dio brojača.

Postavljanje magneta na brojilo

Postoje razne vrste magneta koje usporavaju brojač. Postoje i jači magneti koji u potpunosti zaustavlja brojilo.

Zabilježeni su mnogi slučajevi postavljanja magneta, a kradljivci idu toliko daleko da umotavaju magnete u tkaninu kako ne bi ostavili trag, a magnet povremeno i uklone kako ne bi izazvali sumnju zbog naglog pada potrošnje.

Manipulacija brojila rendgenskim snimkama

Ovaj način manipulacije se vrši pomoću rendgenske snimke. Snimka se postavi na brojilo dok ne dotakne okretni kotačić koji mjeri potrošnju energije. Na taj način brojilo se usporava.

Savjeti za uštedu

Bolji načini uštede su informiranje o najjeftinijim cijenama električne energije ponuđenim od strane opskrbljivača strujom, te ugovaranjem struje s opskrbljivačem koji nudi povoljne uvjete. Osim toga, listu savjeta za legalnu uštedu na mjesečnim računima za struju, potražite na poveznici: uštede na struji.