Plaćanje računa za struju

Updated on
min reading

Krizno razdoblje koje je još davnih dana zahvatilo Hrvatsku, sa sobom je donijelo sušu novaca. Međutim, računi hrvatskih kućanstava se sve više gomilaju. Kako se tretiraju neplatiše računa za struju, koje su sankcije, koliko dugo možete čekati s plaćanjem, te kako je najlakše platiti račune za struju- teme su ovog članka.

Statistika- neplaćanje struje

Zadnji podaci objavljeni u svibnju ove godine svjedoče o teškoj novčanoj situaciji zagrebačkih kućanstava i poduzetnika. Naime, do svibnja 2014. je 23.982 korisnika ostalo bez struje zbog neplaćanja računa, a HEP broji 5.400 dugotrajnih dužnika. Ove godine poslano je 166.460 opomena, a pokrenute su 1.123 tužbe od strane HEP-a.

Postupak obustave struje

Koliko su HEP-ovci tolerantni prema neplaćanju struje? Sudeći po ranije navedenim brojkama o isključenoj struji, nimalo. Naime, nakon dvije neplaćene rate i primljene opomene, koja pristiže osam dana nakon dospijeća plaćanja rate, možete očekivati prekid dotoka struje.

Zanimljivo je kako ćete u slučaju obustave struje, osim dugovanja, morati platiti i trošak ponovnog ukapčanja. A koliko ćete platiti ponovno priključenje, ovisi o tome koliko brzo ste podmirili dug. Ukoliko dug podmirite u roku od 24 sata, uključenje ćete platiti između 165 i 490 kuna, ovisno o mjestu isključenja struje (obračunsko mjerno mjesto, ormarić, stup ili krov).

Pripazite na vrijeme ponovnog uključenja jer bi Vam HEP mogao dodatno naplatiti uključenje struje ako se to radi izvan radnog vremena. Cijene se tada kreću između 181 kune i 521 kune.

Pripazite i na vlastito ponašanje. Zabilježeni su slučaji u kojima su u pomoć pozvani HEP-ovi zaštitari zbog problematičnih scenarija. Takva vrsta „usluge“ će podebljati Vaš račun za dodatnih 125 kuna.

Ne platite li račun u roku od mjesec dana nakon isključenja, Vaš slučaj će preuzeti sud. Osim navedenih troškova, zakonski je propisana i obveza plaćanja zatezne kamate za neplaćanje računa. Kamata trenutno iznosi 12 posto za kategoriju kućanstva. Uostalom, želite li promijeniti opskrbljivača električnom energijom, takva opcija neće biti moguća sve do konačnog podmirenja svih dugova.

Kako platiti račune?

Mjesečne novčane uštede možete ostvariti i na plaćanju računa. Kako? Naime, postoji više dostupnih opcija za plaćanje računa. Ali, nije svejedno kako ćete i gdje uplatiti račun. Saznajte kako je moguće više uštedjeti na samom plaćanju računa.

Vjerojatno najjeftinija opcija plaćanja računa podrazumijeva odlazak na šalter HEP-a. Zgodno je i skoknuti do FINA-e koja za plaćanje računa za struju ne naplaćuje proviziju.

Plaćanje računa u Hrvatskoj Pošti zasigurno će Vas više koštati. U pošti zaračunavaju proviziju od 1,83 posto po računu. No, za kupce kategorije kućanstva, naknada neće biti zaračunata.

Plaćanje se vrši i u poslovnicama Tiska i Konzuma. Konzum propisuje naknadu od 2,90 kuna po računu, a za plaćanje na kioscima Tiska morat ćete izdvojiti dodatnih 2,99 kuna po računu.

Mnogima najdraži način uplate računa je Internet bankarstvo. Doista, Internet bankarstvo uz novčanu uštedu, štedi i vrijeme kojeg često nemamo. Naknade koje dolaze uz ovakvu vrstu plaćanja su manje, a i plaćanje je omogućeno bilo gdje i bilo kada (pod uvjetom da imate pristup internetu).

Plaćate li račune na šalteru vlastite banke, platit ćete i proviziju. Ona se razlikuje od banke do banke, a svaka banka propisuje drugačiji iznos naknade.

Donijeli smo kratak pregled o važnim informacijama o plaćanju i neplaćanju mjesečnih računa za struju. Zaključno možemo samo dati samo jedan savjet: plaćajte račune za struju na vrijeme, jer htjeli Vi to ili ne, u konačnici svaki račun dođe na naplatu.