Brojilo električne energije i tarifni modeli

Updated on
min reading

Električno brojilo predstavlja instrument za mjerenje električne energije koja je predana korisniku. Koriste ga sva kućanstva, institucije, ustanove i poduzeća koja koriste električnu energiju. Svi obračuni i naplate električne energije se vrše putem očitanja brojila.

Vrste brojila

Svi korisnici električne energije u RH koriste neku vrstu tarfinog modela prema kojem primaju mjesečne obračune potrošnje struje. Ukoliko želite promijeniti tarifni model, bitno je znati koji tip brojila koristite. U Hrvatskoj se koristi jednotarifno, višetarifno i samonaplatno brojilo. Ovisno o tipu brojila koje koristite, različito se obračunava potrošnja električne energije. Ukoliko koristite jednotarifno brojilo, električna energija se uvijek obračunava po jednoj tarifi, odnosno cijeni. Kod višetarifnog brojila obračun električne energije se vrši po višoj i nižoj tarifi. Neki tarifni modeli zahtijevaju posebna brojila (primjerice HEP-ov narančasti model). Pri odabiru tarifnog modela, provjerite omjer potrošnje kako bi mogli izračunati kojim modelom ostvarujete najveće uštede. Tarifni model možete promijeniti besplatno, i to neograničeno mnogo puta, no ukoliko promjena tarifnog modela zahtijeva promjenu mjernih uređaja, sami snosite trošak.

Tarifni modeli- koje brojilo koristiti?

Želite promijeniti tarifni model, no ne znate trebate li promjenu mjernih uređaja? Na tržištu Republike Hrvatske postoji nekoliko tarifnih modela:

  • Plavi tarifni model- namijenjen je kupcima koji koriste jednotarifno ili višetarifno brojilo na niskom naponu,
  • Bijeli tarifni model- namijenjen je kupcima na niskom naponu s višetarifnim brojilom,
  • Narančasti tarifni model- koristi posebno samonaplatno brojilo, a namijenjen je samo kupcima koji imaju ugrađenu tu vrstu brojila na niskom naponu,
  • Crni tarifni model- predstavlja dopunski tarifni model koji se temelji na sistemu takozvane „upravljane potrošnje“ kod koje isporučitelj električne energije daljinskim upravljanjem određuje vrijeme upotrebe električne energije. Drugim riječima, kućanstvima električna energija nije dostupna konstantno,
  • Crveni tarifni model- namijenjen je samo poduzećima koja imaju instalirano brojilo s mjerenjem snage, niskog napona.

Što znače pojmovi niski i visoki napon? U RH se koriste prijenosne mreže napona 110 kV, 220 kV i 400 kV (kilovolt). Srednjenaponske mreže su snage više od 1 kV do 45 kV, a niskonaponske snage do 1 kV. U Hrvatskoj se za javnu elektrifikaciju primjenjuju srednji naponi od 10 kV, 20 kV, 35 kV i niski napon od 220/380 V. Za industrijske mreže srednji su naponi 3 kV i 6 kV, a niski 1000 V, 500 V i 400/690 V.

Ukoliko ste se odlučili za promjenu tarfinog modela, to možete učiniti tako da posjetite web stranice pojedinog opskrbljivača. Ondje ovisno o opskrbljivaču, možete pronaći web obrazac koji nakon ispunjenja treba poslati natrag opskrbljivaču kako bi se pokrenuo postupak promjene tarifnog modela. Svakako se možete javiti i telefonski uredu Vašeg opskrbljivača kako bi pitali za savjet ili detaljnije informacije o promjeni tarifnog modela.

Tarifni modeli- cjenik i informacije

Kako izabrati tarifni model?

Plavi i Bijeli tarifni modeli su takozvani standardni modeli koji se najviše koriste u kućanstvima. Razlike proizlaze iz korištenja brojila, točnije Plavi možete koristiti ukoliko rapolažete jednotarifnim ili višetarifnim brojilom, dok je Bijeli dostupan samo kupcima s višetarifnim brojilom. Cjenik za korištenje Plave i Bijele tarife se razlikuje ovisno o odabranom opskrbljivaču, a cijena se ovisno o modelu formira po jedinstvenoj cijeni (Plavi model) ili višoj i nižoj tarifi (Bijeli model). Isporučena električna energija se obračunava prema tri tarife:

  • viša dnevna tarifna stavka (VT) obračunava se svakim danom u vremenu od 7.00 do 21.00 sat u razdoblju kada se koristi zimsko računanje vremena, a u vremenu od 8.00 do 22.00 sata u razdoblju kada se koristi ljetno računanje vremena;
  • niža dnevna tarifa se obračunava u preostalom vremenu (NT);
  • jedinstvena dnevna tarifna stavka (JT) traje svaki dan između 00.00 i 24.00 sata.

Cjenike za sve tarife ponuđene od strane svih postojećih opskrbljivača na tržištu RH, potražite na linku:Cjenik-jeftinija tarifa 

Narančasti tarifni model sadrži neke prednosti u odnosu na druge modele. Naime, odabirom narančastog modela ne plaćate stalnu mjesečnu naknadu, te imate mogućnost plaćanja koliko potrošite. Na taj način ostvarujete potpunu kontrolu nad mjesećnom potrošnjom struje. No, pri odabiru Narančastog modela, imajte na umu da pritom morate ugraditi posebno, samonaplatno brojilo koje iziskuje dodatne investicijske troškove. Narančasti model može biti zgodno rješenje za iznajmljivače stanova i mlade ljude jer model nalikuje na onaj prisutan kod mobitela; uplatite novac na karticu, a opskrba strujom teče sve dok ima novaca na kartici. Ovakav oblik opskrbe donosi sa sobom i nedostatak više cijene po kilovatsatu struje. Jedinstvena cijena struje u tarifi Narančasti iznosi 1,16 kn/kWh (bez PDV-a). Upravo zato, ovaj model nije doživio veliku popularnost na području RH.

Crni tarifni model se primjenjuje na dijelovima područja Istre i Dubrovnika. Isporuka struje za kućanstva se upravlja, odnosno kupac ima opciju ograničavanja vremena u kojem mu je dostupna isporuka električne energije. Vrijeme u kojem će struja biti dostupna kupcu određuje opskrbljivač, a kupac može koristiti trošila najmanje osam sati dnevno, najčešće je to razdoblje u vrijeme trajanja niže dnevne tarife. Ovakav model zahtijeva posebno brojilo koje omogućava sustav daljinskog upravljanja potrošnjom. Zasada je primjena modela ograničena, no HEP planira proširiti distribuciju ove vrste ovisno o iskazanom interesu kupaca.

Tarifni model Crveni je namijenjen isključivo kategoriji poduzetništva, i to onima koji koriste niski napon.

Mijenjanje tarifnog modela i potrebna instalacija novih uređaja

Vaš tarifni model ne odgovara vašim potrebama i odlučili ste promijeniti model? Potrebna Vam je instalacija novih mjernih uređaja u stanu? Kontaktirajte HEP ili odabranog opskrbljivača strujom koji će Vas savjetovati što učiniti dalje, te Vam pružiti dodatne potrebne informacije.