Jedinstvena dnevna tarifa struje

Updated on
min reading

U današnjoj ponudi tarifnih modela struje pojavljuju se modaliteti koji korisnicima pružaju uštede na računima, pružajući jeftinije cijene struje tokom noćnih sati. Takav način obračuna struje temelji se na korištenju više i niže dnevne tarife struje.

Mogu li uštedjeti prelaskom na jedinstveni tarifni model?

Postoji i drugačiji, univerzalan model korištenja električne energije. Takav model se temelji na obračunu jedinstvene cijene struje tijekom čitavog dana. Ova vrsta tarifa naziva se jedinstvena dnevna tarifa struje.

Je li isplativo koristiti jedinstvenu dnevnu tarifu?

Kombinacija više i niže dnevne tarife često korisnicima pruža mogućnost značajne uštede uslijed dvostruko nižih cijena tokom noćnih sati. Međutim, korištenje takve vrste obračuna potrošnje nije uvijek isplativo. Neki od razloga kada se ne isplati korištenje kombinacije tarifa su:

Navedene situacije su one kod kojih je poželjno koristiti jedinstvenu tarifu zbog toga što je potrošnja energije povećana tijekom dnevnih sati, kada je cijena struje viša ako se koristi model kombinacije više i niže dnevne tarife. Time se zapravo više štedi jer se primjenjuje jedinstvena cijena koja je niža od cijene koja se primjenjuje kod više dnevne tarife.

Kako prijeći na jedinstvenu dnevnu tarifu?

Svaki potrošač koji želi promijeniti tarifni model koji se temelji na obračunu potrošnje po satima, trebao bi prije proučiti je li to isplativo i izabrati model koji najviše odgovara njegovim potrebama. Oba modaliteta svakako mogu donijeti koristi, no rentabilnost ponajviše ovisi o pojedinačnim navikama korisnika.

Rentabilnost promjene modela
Prije same promjene tarifnog modela, valja proučiti isplati li se.

U trenutku kada ste odlučiti promijeniti tarifni model, potrebno je kontaktirati opskrbljivača koji će Vas informirati o daljnjim potrebnim radnjama.

Cijena prelaska na jedinstvenu tarifu

Svi korisnici koji se odluče na promjenu tarifnog modela uključujući i prelazak na jedinstvenu tarifu, ovaj postupak mogu učiniti potpuno besplatno, i to neograničeno mnogo puta (pod uvjetom da postoji minimalno 12 mjeseci između zatraženih promjena).

Međutim, postoji jedan iznimni slučaj kada ovaj postupak može zahtijevati dodatne troškove: novi tarifni model zahtijeva zamjenu brojila. Tada će korisnik samostalno snositi troškove zamjene.

Postupak promjene tarifnog modela je besplatan, no korisnik može imati dodatne troškove zamjene brojila ukoliko tarifni model to zahtijeva.