Koji uređaji dovode do najveće potrošnje struje?

Updated on
min reading

Prosječno hrvatsko kućanstvo na godinu troši prosječno 3500 kWh struje. Takva potrošnja dovodi do iznosa od 3000 kuna godišnje. Ovaj iznos čini otprilike 60 posto prosječne mjesečne plaće jednog hrvatskog radnika. Očigledno je da struja čini veliko opterećenje za budžete kućanstava, a svaka ušteđena kuna je i više nego dobrodošla. Mogućnosti uštede se povećavaju razumijevanjem potrošnje uređaja. Zato smo istražili koji su to uređaji koji dovode do najveće potrošnje struje, te postoje li načini da se izbjegnu veliki troškovi.

Kućanski uređaji visoke potrošnje

Kućanski uređaji troše podosta velik postotak potrošnje električne energije u kućanstvu- procjena je do 20 posto ukupne električne energije potrebne kućanstvu. Među najveće potrošače se ubrajaju hladnjaci i perilice rublja. Ukoliko posjedujete nove kućanske aparate, procjenjuje se kako je potrošnja struje manja za čak 50 posto. Pri kupnji uređaja, pripazite na njegove karakteristike. Nemojte voditi računa isključivo o cijeni- skuplji uređaji su u većini slučajeva efikasniji od onih nižih cijena.

Uobičajene žarulje su dobar primjer jednog nepotrebnog troška. Njihova učinkovitost je vrlo niska jer samo 5-10 posto potrošene energije pretvaraju u svjetlost. Idealnu zamjenu čine štedne žarulje zbog višeg stupnja učinkovitosti i bolje kvalitete, odnosno dugotrajnosti. Procjenjeno trajanje štedne žarulje je čak do osam puta duže. Iako su su samom startu viših cijena od običnih žarulja, omogućavaju znatnu godišnju uštedu do 620 kuna.

Već spomenuti hladnjak, ali i zamrzivači kao veliki „žderači“ energije zaslužuju posebnu pozornost pri kupnji. Pripazite na nekoliko čimbenika: veličinu, karakteristike i učinkovitost. Poseban je naglasak na veličini hladnjaka. Veći hladnjaci logično, više i troše. Procijenjena veličina hladnjaka za jednočlano kućanstvo iznosi 100-140 litara prostora, a za četveročlano kućanstvo iskoristivo je 50 litara po osobi istog prostora. Optimalna temperatura hladnjaka je 7 stupnjeva. Pri toj temperaturi namirnice će biti dovoljno ohlađene, a potrošnja energije će biti manja nego pri nižim temperaturama.

Drugi kućanski aparat na listi najveće potrošnje je perilica rublja. Na što pripaziti pri kupnji perilice? Koristan savjet je da tražite perilice koje imaju opciju prilagodbe potrošnje vode, jer manjom potrošnjom vode štedite i električnu energiju. Pranje na visokim temperaturama je bolje izbjegavati. Primjerice, pranje na 95 stupnjeva je sasvim nepotrebno. Današnji deterdženti za rublje uklanjaju mrlje na temperaturama od 30 ili 40 stupnjeva, a samo za iznimno prljavo rublje podesite perilicu na maksimalno 60 stupnjeva. Smanjenje temperatura pri pranju rublja smanjuje potrošnju električne energije za jednu trećinu.

Koristite sušilicu za rublje? Sušilica je još jedan aparat koji troši velike količine energije. Naš savjet je da rublje sušite prirodnim putem, no ukoliko to nije zadovoljavajuća opcija za Vas, pripazite na nekoliko stvari. Primjerice, potrošnja energije je manja pri sušenju rublja na 1200- 1400 okretaja u minuti. Kupujete li sušilicu za rublje, razmislite o kupnji sušilice sa senzorom za vlagu. Naime, ovaj tip sušilice se automatski gasi nakon što se postigne određeni stupanj suhoće rublja. Na taj način nikad nećete doći u situaciju da zaboravite isključiti uređaj, te nepotrebno utrošiti određene količine energije.

Perilica za suđe danas je vrlo popularan uređaj, a posebno je pogodan za velika kućanstva. Za perilicu suđa vrijede ista pravila kao i za perilicu rublja- manja temperatura, manja potrošnja! Optimalna temperatura za pranje suđa je 50 stupnjeva.

Nadalje, gotovo svako kućanstvo danas posjeduje štednjak. Štednjaci na zemni plin smatraju se najboljim uređajem za potrošnju električne energije jer troše čak 30 posto manje energije od konvencionalnih štednjaka. Ako k tome dodate i korištenje ekspres lonca, potrošnja struje je manja za 60 posto naspram ostalih lonaca.

Računala su slijedeći veliki potrošač električne energije. Ukoliko ste pred kupnjom računala, razmislite o kupnji prijenosnog računala koji troši manje energije od klasičnog PC-a.

Monitor energije

Kako bi se smanjili troškovi koje plaćate svaki mjesec korisno je znati koji su to najveći „žderači“ struje. Današnja tehnologija omogućuje svakom kupcu električne energije mogućnost praćenja potrošnje. Naime, danas na tržištu postoje monitori energije koji vrlo jednostavno pomažu u praćenju potrošnje struje. Ovaj zgodni uređaj funkcionira na način da se priključi na željeni uređaj (primjerice, perilicu rublja), a potom prikazuje, ali i predviđa potrošnju struje. Vrlo je učinkovit u otkrivanju najvećih potrošača struje.

Posebno je pogodan za korištenje u poduzećima i poslovnim prostorima. Prikazom krivulje potrošnje daje informacije i o nekim dodatnim čimbenicima:

  • jeste li ugasili štednjak nakon izlaska iz kuće,
  • jesu li svi uređaji bili isključeni,
  • je li došlo do nestanka struje.

Vrijeme potrebno da se utroši kWh

Obzirom da se cijene struje kreiraju prema potrošenim kilovatsatima, u tablici niže saželi smo koliko vremena je potrebno da pojedini kućanski uređaj utroši 1 kWh električne energije. 

Žarulja Snaga (W) Vrijeme potrebno za potrošnju 1 kWh
Žarulja sa žarnom niti 60 16 sati i 40 minuta
Žarulja sa žarnom niti 75 13 sati i 20 minuta
Žarulja sa žarnom niti 100 10 sati
Fluorescentna cijev 20 50 sati
Fluorescentna cijev 40 25 sati
Štedna žarulja 5 200 sati
Štedna žarulja 12 83 sata i 20 minuta
Štedna žarulja 8 55 sati i 33 minute
Električni štednjak    
Obična grijača ploča 1000 1 sat
Obična grijača ploča 1500 40 minuta 
Brzokuhajuća grijača ploča 2000 30 minuta
Automatska grijača ploča 2000 30 minuta
Električna pećnica 2400 25 minuta
Gril 1000 1 sat
Mikrovalna pećnica 700 1 sat i 25 minuta
Mikrovalna pećnica 1350 45 minuta
Aparati za hlađenje i grijanje    
Električni hladnjak 200 5 sati
Zamrzivač 400 2 sata i 30 minuta
Klima uređaj 3000 20 minuta 
Ventilator 500 2 sata 
Termoakumulacijska peć 3000 20 minuta
Električna grijalica 1000 1 sat
Aparati za održavanje čistoće    
Perilica za rublje  3000 20 minuta
Perilica za suđe 3000 20 minuta
Usisavač 600 1 sat i 40 minuta
Glačalo 1000 1 sat
Sušilo za kosu 300 3 sata i 20 minuta
Radijski prijamnik 30 33 sata i 20 minuta
Televizijski prijamnik- crno-bijeli 70 14 sati i 18 minuta
Televizijski prijamnik- color 100 10 sati