Praktične informacije o potrošnji i uštedi električne energije

Updated on
min reading

Jedan od velikih ljudskih izazova današnjice jest učinkovito postupanje s električnom energijom. Kako uštedjeti, koje brojilo koristiti, koju dnevnu tarifu izabrati, sve su to pitanja na koja često nemamo siguran odgovor. Stoga smo skupili nekoliko praktičnih savjeta koji bi Vam mogli biti od pomoći u budućnosti.

Potrošnja električne energije

Ukupna prosječna potrošnja električne energije je u padu već treću godinu zaredom. Izgleda kako liberalizacija tržišta, te nove mogućnosti ponuđene kupcima, nisu u potpunosti zadovoljile. I dok su cijene struje pale, potrošnja se kreće u istom smjeru. Vlastitu potrošnju električne energije možete izračunati na web stranicama opskrbljivača, te na taj način unaprijed planirati mjesečne izdatke za struju. Međutim, radi vlastite sigurnosti obračuna, radije kontaktirajte opskrbljivača kako bi dobili točniji izračun.

Električno brojilo

Odabir tarife za potrošnju energije ovisan je o tipu brojila koje koristite. Stoga, u neku ruku kao korisnici smo ograničeni pri takvom odabiru. Ono što današnji opskrbljivači nude jest mogućnost prelaska na tarifne modele neograničeno mnogo puta i besplatno. No, imajte na umu ako mijenjate tarifni model, postoji mogućnost promjene mjernih instrumenata, a u tom slučaju, trošak snosite sami. Danas su u upotrebi jednotarifna, višetarifna i samonaplatna brojila. Ovisno o brojilu kojim raspolažete, možete birati između tarifnih modela:

  • Plavi tarifni model za jednotarifno ili višetarifno brojilo na niskom naponu,
  • Bijeli tarifni model za višetarifno brojilo na niskom naponu,
  • Narančasti tarifni model za samonaplatno brojilo na niskom naponu,
  • Crni tarifni model kod kojeg isporučitelj daljinski upravlja količinama električne energije koje su Vam dostupne (ograničen pristup električnoj energiji),
  • Crveni tarifni model za instalirano brojilo s mjerenjem snage, niskog napona.

Za sve informacije o mijenjanju tarifnog modela, kontaktirajte vlastitog isporučitelja struje koji će Vas uputiti i pružiti Vam dodatne informacije.

Jednostavna ušteda struje

Postoji mnoštvo načina kojima se može smanjiti potrošnja električne energije. Ovisno o volji i mogućnosti novčanih izdataka, investicije u kućnom prostoru koje donose mogućnosti manje potrošnje znaju varirati. Primjerice, ako ste u fazi same izgradnje nekretnine, pripazite na odabir materijala. Materijali kvalitetnih toplinskih svojstava pomažu u smanjenju potrošnje električne energije. Ugradnja termostatskih ventila može dovesti do ušteda kroz regulaciju temperature prostora u kojem živite. Nekoliko savjeta za uštedu za koje ne morate imati „duboki džep“ :

  • gašenje kućanskih uređaja nakon korištenja,
  • ukoliko koristite klimatski uređaj, pri kupnji pripazite da odgovara kvadraturi Vašeg doma (nije prevelikog kapaciteta),
  • korištenje štednih žarulja,
  • brisanje posuđa umjesto korištenja programa sušenja u sklopu perilice,
  • izolacija prozora i vrata brtvenom trakom.

Jedan od najkorisnijih savjeta za uštedu je svakako i korištenje struje u satima niže dnevne tarife. Obzirom da opskrbljivači na tržištu nude više i niže cijene električne energije ovisno o satima u danu, iskoristite tu pogodnost za dodatne novčane uštede. Niža dnevna tarifa se obračunava svakim danom od 21.00 do 7.00 u razdoblju zimskog računanja vremena, te od 22.00 do 8.00 u razdoblju računanja ljetnog vremena. Iznosi cijena nižih dnevnih tarifa niže su za 50 posto od cijena u preostalom razdoblju.