Razlika između kW i kWh

Updated on
min reading

Govoreći o cijenama struje i različitim ponuđenim tarifama, na tržištu električne energije se često miješa korištena terminologija koji ima sličnosti u nazivu. Najčešća zabuna dolazi tijekom spomena pojmova kW i kWh.

Koja je razlika između kilovata i kilovatsata?

Definicija kW i kWh

Kako bi razlika između ovih pojmova bila jasnija, definirat ćemo najprije pojmove a kasnije vidjeti koja je veza između njih.

1 kW (kilovat) jest mjerrna jedinica za snagu. Osnovna jedinica snage jest zapravo vat (W). 1 kilovat je ekvivalentan 1000 vata.

1 kW = 1000 W

Svi kućanski uređaji su imaju definiranu vlastitu snagu, koja zapravo prikazuje potrebnu snagu da bi se moglo njima upravljati. Primjerice, žarulje imaju definiranu snagu u rasponu od 60 do 100 W što je univerzalna snaga za korištenje žarulja.

Ovaj pojam se razlikuje od termina killovatsat. Kilovatsat je mjera potrošnje energije tijekom određenog vremena, u ovom slučaju jednog sata.

Govoreći o snazi mjerenoj u kilovatima, valja naglasiti kako se zakupljena snaga ne smije prijeći. Međutim, količina utrošene energije mjerena u kilovatsatima, plaća se prema utrošenoj količini i nema određenu granicu.  

Konačna količina utrošene energije se mjeri kao umnožak snage električne energije i vremena korištenja.

Snaga električne energije (kW) x vrijeme korištenja (h) = konačna potrošnja električne energije (kWh)

Dakle, konačna potrošnja energije se mjeri u kilovatsatima, a cijene energije su također definirane u terminima kilovatsata.

Primjerice, štednjak snage 1,5 Kw će tijekom jednog sata dovesti do potrošnje energije od 1,5 kWh. Obzirom da se računi za struju obračunavaju na mjesečnoj razini, količina potrošnje energije bi u ovom slučaju bila 45 kWh (1,5 kWh x30 dana). Kako bi mogli procijeniti potreban iznos za plaćanje računa, ovu količinu je potrebno dodatno pomnožiti sa ponuđenim cijenama na tržištu.

Kako na tržištu električne energije potrošači sami mogu izabrati zakupljenu snagu prema vlastitim potrebama, a utrošena količina se obračunava prema vlastitoj potrošnji, bitno je uzeti u obzir snagu kućanskih uređaja za procjenu zakupljene snage, a za količinu potrošnje bitno je vrijeme korištenja istih.