Kako procijeniti potrošnju plina?

Updated on
min reading

U krizno ekonomsko doba Republike Hrvatske, svim građanima je u interesu smanjiti račune za režije. Kako je zimsko doba karakteristično za povećanu potrošnju plina, korisne su informacije o mogućnostima uštede. No, obzirom da se računi za plin ponajviše temelje na potrošnji plina, pobliže smo opisali postupak procjene potrošnje, a time i olakšali građanima mogućnost samostalnog izračuna novčane cifre izdvojene za plin.

Izračun potrošnje plina

Potrošnja plina se mjeri u kilovatsatima, što je i jedinična mjera po kojoj se vrši obračun cijene plina. Jedinstvena formula za izračun iznosa računa za plin je:

Iznos [kn]= Energija [kWh] x Ts1 [kn/kWh] + Ts2 [kn/mj]

Ts1- krajnja cijena opskrbe plinom

Ts2- fiksna mjesečna naknada

Iako ovu formulu mogu koristiti svi korisnici plina, rezultati će svakako varirati ovisno o pojedinačnoj potrošnji korisnika, ali i tarifnom modelu koji koristi (cijene su različito određene za pojedine tarifne modele kupaca).

Primjera radi, sastavili smo tablicu s konačno utrošenim plinom za kućanstvo koje koristi plin za pripremu hrane, tople vode, te etažno grijanje. Konačne izračun cijene vrijedi za područje Grada Zagreba, jer su korištene cijene plina ponuđene od GPZ-Opskrbe, a važeće su na području Grada Zagreba.

Namjena plina Utrošena energija (kWh) Cijena opskrbe plinom (TM2) Mjesečna fiksna naknada Ukupan iznos cijene
Etažno grijanje 1800 0,3104 10,00 568,72
Priprema tople vode 185 0,3104 10,00 67,424
Priprema hrane 102 0,3104 10,00 41,661

Navedene cijene ne uključuju PDV!

Ukupan iznos mjesečnog računa prema tablici iznosio bi 657,805 kuna. Valja naglasiti kako izračunate cijene ne sadrže PDV. 

Svakako će potrošnja plina varirati ovisno o godišnjem dobu (ljeti manja potrošnja), a time i iznosi računa. Ova cijena je primjenjiva za zimsko razdoblje kada se u povećim količinama koristi grijanje.

Internetski kalkulatori cijene plina

Svim korisnicima kojima je izračun potrošnje plina mučan i dugotrajan postupak, preporučamo korištenje web aplikacija na kojima se može izračunati iznos konačne cijene plina.

Za postupak izračuna bit će potrebno unijeti neke podatke, kao primjerice o mjesečnoj potrošnji plina izraženo u m3. Obzirom da se cijene plina obračunavaju u kWh, potrebno je najprije preračunati potrošnju u važeću mjernu jedinicu. Većinom internetski kalkulatori sadrže i ovaj dio obračuna.

Nakon unesenih svih potrebnih podataka, aplikacija će izračunati iznos konačnog računa. Važno je napomenuti kako se na končanu cijenu plina nadodaje i stopa PDV-a. Trenutna stopa iznosi 25 posto.

Kalkulatore možete potražiti na web stranicama vlastitog opskrbljivača plinom (gotovo svi imaju dostupne kalkulatore na web-u).

Uštede na potrošnji plina

Iako je plin karakterističan po niskim cijenama, odnosno navodi se kao najjeftiniji energent u RH, valja pripaziti na potrošnju. U zimskim mjesecima iznosi računa znaju se popeti na razinu koja zadaje glavobolje mnogim kućanstvima. Sada kada je pojašnjen postupak izračuna konačne cijene plina, jasnije je kako on izravno ovisi o količinskoj razini potrošnje. Zato se svim kućanstvima preporučuje paziti na potrošnju plina kako bi mjesečno uštedili pokoju kunu. Evo nekoliko savjeta o smanjenju potrošnje plina, te izravno smanjenju novčanih računa:

  • Savjeti za uštedu plina
  • Temperature pogodne za toplinsku ugodnost: hodnik 14-17°C, spavaća soba 17°C, kuhinja 17-21°C, radna soba 17-21°C, dnevni boravak 20-23°C, kupaonica 23°C, preko dana kad nikoga nema kod kuće 16°C, za vrijeme zimskog godišenjeg odmora 10 °C,
  • Prostore zračite na kratko vrijeme, kako ne bi nepotrebno gubili toplinu doma,
  • Snizite li temperaturu za samo 1°C, godišnje ostvarujete uštedu od 5 posto na grijanje,
  • Spuštajte rolete noću,
  • Redovito čistite radijatore,
  • Kuhajte smanjenim plamenom,
  • Održavajte plinske uređaje (u slučaju nečistoća, kamenca i slično, nepotrebno će se rasipati energija).

Detalje oko uštede na korištenju plina, potražite na poveznici:Uštede-plin.