Promjena prebivališta- procedure i formalnosti

Updated on
min reading

Mijenjate prebivalište, a ne želite biti bez struje? Pripazite da sve potrebne formalnosti obavite na vrijeme kako ne biste ostali u mraku.

Što trebam napraviti prije iseljenja?

Predstoji Vam iseljenje uslijed prodaje nekretnine? Promjena vlasnštva nad nekretninom podrazumijeva određene obveze, i to za starog i novog vlasnika.

Ukoliko ste prodali nekretninu i niste više trenutni vlasnik nekretnine, predstoji Vam slijedeća procedura:

  • Podnošenje zahtjeva za raskid ugovora o opskrbi električnom energijom,
  • Podnošenje dokumentacije temeljem koje je došlo do promjene vlasništva,
  • Omogućavanje očitanja brojila,
  • Podmirivanje svih dosadašnjih novčanih obveza.

Sve navedene obveze trebaju se izvršiti u roku od 30 dana.

Obveze za novog vlasnika su slične:

  • Podnošenje zahtjeva za sklapanje ugovora,
  • Dostava dokumentacije temeljem koje je došlo do promjene vlasništva (dokumentacija ne smije biti starija od 6 mjeseci),
  • Omogućavanje očitanja brojila,
  • Potpisivanje ugovora.

Svi kupci električne energije moraju biti vlasnici predmetne nekretnine, te se priključenje na mrežu vrši uz prilog vlasničkog lista. Izuzetno, ukoliko niste vlasnik, ali koristite nekretninu, morate imati sklopljen ugovor o prijenosu kojim se sva prava i obveze vlasnika prenose na Vas.

Useljenjem u novi dom moguće su dvije opcije:

  • Prijašnji vlasnik je podnio zahtjev za raskid ugovora, te će se isključiti pristup mreži. U tom slučaju, morate brzo kontaktirati distributera i opskrbljivača kako bi potpisali novi ugovor,
  • Prethodno ste uspješno izvršili i prošli sve formalnosti, te je samo pitanje dana kada ćete biti priključeni na mrežu.

Sama procedura priključivanja na mrežu izvrsna je prilika i za promjenu opskrbljivača električnom energijom. Za detaljnije ponude opskrbljivača slijedite poveznicu: komparacija i ponude.

Uobičajene pogreške koje treba izbjegavati pri selidbi

Zaboravite sklopiti ugovor

Čest scenarij je useljenje u novi stan koji još uvijek ima pristup struji. Nemojte se zavaravati da će to biti zadugo. Bivši vlasnik je zasigurno raskinuo ugovor, te ukoliko ne želite ostati bez struje, nužno je sklopiti ugovor čim prije. Idealno bi bilo da to učinite 30 dana prije useljenja u novi dom.

Krivi broj električnog brojila

Električna brojila su u ponekim zgradama smještena u zajedničkim prostorima. U ovom slučaju može doći do zabune. Pazite kako ne biste očitali krivo brojilo, te time stvorili nesporazum između Vas i opskrbljivača. Također, može se desiti to da ćete u konačnici plaćati račun svog susjeda.

Zaboravite bitne informacije za sklapanje ugovora

Moguće je da zaboravite dostaviti neku bitnu informaciju za sklapanje ugovora (očitanje brojila i slično). U tom slučaju, bit ćete kontaktirani od strane opskrbljivača kako bi naknadno dostavili potrebne infromacije. Ugovor neće biti valjan sve dok ne sadrži sve potrebne informacije.