Vremenski period za postavljanje i isporuku plina

Updated on
min reading

Ukoliko se selite u novi dom, a potreban Vam je pristup plinu, vrijeme je za ugovaranje opskrbe plinom s lokalnim opskrbljivačem. Preporuka je da to učinite desetak dana prije useljenja kako biste imali pristup plinu pri samom ulasku. Naime, isporuka plina započinje osam dana nakon sklapanja ugovora.

Isporuka plina počinje osam dana nakon sklapanja ugovora.

Ukoliko je bivši vlasnik nekretnine nedavno iselio, Vaš novi dom vjerojatno će prilikom useljenja imati na raspolaganju korištenje plina. No, imajte na umu da to neće tako ostati zadugo. Naime, bivši vlasnik vrlo vjerojatno je raskinuo ugovor o opskrbi plinom, što znači da će nakon 15 dana od zaprimanja zahtjeva za raskid, opskrbljivač obustaviti isporuku.

Sada je na Vama da podnesete zahtjev za sklapanje ugovora o opskrbi plinom ukoliko želite imati pristup plinskoj mreži.

Vremenski period priključenja na mrežu

Situacija je sasvim drugačija ako Vaše novo prebivalište nema ugovoreno priključenje na plinsku mrežu. Tada je potrebno ishođenje razne dokumentacije, a i vremenski period realizacije svake pojedine faze je relativno dugačak.

Vremenski period za svaku pojedinu fazu:

  • Ishođenje energetskih uvjeta: maksimalno jedan mjesec od podnošenja zahtjeva,
  • Potvrda o usklađenosti tehničke dokumentacije s energetskim uvjetima: maksimalno jedan mjesec od ispravljenih svih primjedbi na projekt,
  • Odobrenje građevinske inspekcije: ovisi o građevinskoj inspekciji, no prosječno vrijeme dobivanja je mjesec dana,
  • Potpis ugovora o priključenju: moguće nakon dobivanja odobrenja od građevinske inspekcije i energetske suglasnosti, te kada vremenski uvjeti omogućuju izvođenje kućnog priključka,
  • Izvođenje kućnog priključka: maksimalno tri mjeseca od potpisa ugovora, no ovisi o aktivnostima izvođača radova i njihovoj dostupnosti,
  • Izvođenje unutarnje plinske instalacije: nakon dobivene energetske suglasnosti i potvrde o usklađenosti tehničke dokumentacije s posebnim uvjetima, treba dogovoriti izvođenje plinske instalacije s ovlaštenim plinoinstalaterom,

Cijene priključenja na plinsku mrežu

U Republici Hrvatskoj ne postoji jedinstvena cijena priključenja na plinsku mrežu. Cijene se razlikuju lokalno i ovise o lokalnom distributeru.

Cijene koje su jedinstveno određene i trebale bi biti jednake za čitavo područje RH, su cijene kućnog priključka koje određuje HERA. U srpnju ove godine, donesena je odluka o visini naknade priključenja na plinski distribucijski sustav. Cijene se temelje na priključnom kapacitetu. Iznose cijena potražite u tablici.

  Priključak I (priključni kapacitet manji ili jednak 100 kWh/h) Priključak II (priključni kapacitet veći od 100 kWh/h, a manji ili jednak 400 kWh/h) Priključak III (priključni kapacitet veći od 400 kWh/h, a manji ili jednak 4000 kWh/h) Priključak IV (priključni kapacitet veći od 4000 kWh/h)
Naknada za priključenje na distribucijski sustav 818,52 kn 2.604,61 kn 4.446,78 kn 7.206,34 kn

 

*cijene u tablici ne uključuju PDV

Osim cijena u tablici, računajte i na to da ćete morati platiti svu potrebnu dokumentaciju, plinomjer i svu potrebnu opremu, te ugradnju i instalaciju sve potrebne opreme. Kad se sve skupa zbroji, priključenje na plinsku mrežu svakako nije za svačiji džep.

Valja naglasiti kako su vremenski periodi za obavljanje svakog pojedinog koraka prilično dugački. Obzirom na to, dobro bi bilo čitav proces priključenja započeti što ranije, kako bi danom useljenja mogli mirno koristiti plin.