Grijanje na plin ili lož ulje?

Updated on
min reading

Grijanje je danas najveći potrošač energije u kućanstvu. Stoga ne začuđuje što se građani nerijetko ne mogu odlučiti koji sustav grijanja koristiti. Većina kućanstva koristi plinsko grijanje, dok lož ulje koristi samo malen postotak kućanstava (1,5 posto). Unatoč tome, u nastavku smo saželi glavne prednosti i nedostatke oba sustava grijanja, kako bi građani mogli lakše donijeti odluku.

Grijanje na lož ulje

Već smo spomenuli kako malen broj građana koristi sustav grijanja na lož ulje. Preduvjet za grijanje na lož ulje je postavljanje spremnika za lož ulje. To može predstavljati problem za korisnike obzirom da unajmljivanje ili kupnja zasebne prostorije iziskuje velike troškove, a u podrumu često nema dovoljno prostora za spremnik.

Preduvjet za grijanje na lož ulje je postavljanje spremnika koji iziskuje dodatne troškove!

Ono što predstavlja veći nedostatak kod lož ulja jest velika oscilacija u cijenama. Cijena loživog ulja redovito raste, a potom pada. I to bez pravila. Primjera radi, valja spomenuti slučaj cijena plina u 2008. godini. Naime, 100 litara lož ulja je u srpnju 2008. koštalo preko 90 eura, dok su u veljači 2009 godne cijena pala na 46 eura. Kroz slijedeća dva mjeseca cijena je ponovno porasla na 67 eura. Trenutna cijena lož ulja iznosi 5,73 kune po litri.

S druge strane, grijanje na lož ulje ima i određene prednosti. Novi, moderni sustavi grijanja na ulje se smatraju vrlo učinkovitim. Dapače, svrstavaju se u najučinkovitije tehnologije grijanja uopće. Ako je kondenzacijski kotao pravilno podešen, moderno grijanje na ulje, može smanjiti potrošnju energije za više od deset posto.

Ukratko smo nabrojali prednosti koje donosi lož ulje:

Grijanje na plin

Prirodni ili zemni plin je i dalje vodeći energent u upotrebi za grijanje kućanstava. Razlozi tome leže ponajprije u cijenama plina, koji je najjeftiniji energent za korisnike. Osim toga, za plinsko grijanje nije potreban spremnik. Stoga, ukoliko nemate podrum, ne trebate se brinuti jer plinsko grijanje ne iziskuje dodatni prostor.

Plin je energent koji omogućuje lako rukovanje, a preko vodova dolazi u kuću, te je uvijek na raspolaganju. Međutim, za korištenje plina potreban je plinski priključak koji iziskuje dodatne troškove koji se razlikuju lokalno, a opskrbljivači obračunavaju na različite načine. Troškovi priključka se mogu popeti na visoke cifre.

Grijanje na plin je jednostavno za uporabu, no iziskuje dodatne troškove za plinski priključak!

Valja naglasiti i kako uporaba plina može biti opasna. Naime, jednom godišnje bi trebalo izvršiti kontrolu plinskih instalacija, i to pregledano od strane stručnjaka, jer u suprotnome bi moglo doći do neželjenih situacija (poput eksplozija). Bitno je utvrditi kako plinske instalacije ne propuštaju plin. Pripazite na vlastitu sigurnost, ako osjetite miris plina, hitno pozovite stručnjake!

Prednosti prirodnog plina su:

Na što se odlučiti?

Odabir sustava za grijanje nije lak izbor. Teško je reći koji je univarzalno najbolji sustav grijanja, jer on ovisi o više čimbenika, poput karakteristika građevine, instalacija i slično. Naš savjet je da se prije donošenja odluke o odabiru sustava grijanja, informirate individualno o prednostima koje donosi pojedini sustavi. U tome Vam mogu pomoći organizacije poput udruge za zaštitu građevina, udruge privatnih graditelja ili lokalni potrošački centri.

Ipak, u slijedećoj tablici smo napravili informativni izračun troškova korištenja plina i lož ulja u kućanstvu, te izračunali koliko novaca godišnje možete uštedjeti koristeći prirodni plin u odnosu na lož ulje.

Trošilo Prirodni plin Loživo ulje
Etažno grijanje

1200 kWh

0,3104 kn/kWh

132,00 l

5,73 kn/l

Trošak 372,48 kn 756,36 kn
Priprema tople vode

185 kWh

0,3104 kn/kWh

20,00 l

5,73 kn/l

Trošak 57,424 kn 114,60 kn
Priprema hrane

100,00 kWh

0,3104 kn/kWh

15,00 l

5,73 kn/l

Trošak 31,04 kn 85,95 kn
Mjesečna naknada 10,00 kn -
Trošak  120,00 kn
Ukupni godišnji trošak 5651,328 11482,92

 

Napomena: cijene se temelje na potrošnji u zimskim mjesecima.

Izračun je i informativne prirode i nije sasvim točan, jer pretpostavlja jednaku potrošnju u svim mjesecima (što u praksi nije slučaj).

Tablica služi samo za usporedbu dva navedena energenta, a cilj je bio pokazati koliko se može uštedjeti na korištenju prirodnog plina. Vidljivo je kako je plin mnogo povoljniji, te građani samo u razlikama među cijenam mogu uštedjeti poveći iznos novaca.