Grijanje na struju ili plin?

Updated on
min reading

Sustav grijanja je uz klimatske uvjete na području Hrvatske, potpuno neizbježan. Dapače, u širokoj je upotrebi u kućanstvima i poduzećima. Stoga, pojedinac treba izvagati sve prednosti i nedostatke koje mu pojedini tip grijanja donosi, te odabrati onaj koji više odgovara njegovim potrebama.

Grijanje je u domaćinstvima, a tako i u poduzećima, moguće ugovoriti na plin ili na struju. U čemu se razlikuju, te koji tip grijanja izabrati- pročitajte u nastavku.

Grijanje na struju ili plin?

Koji tip grijanja izabrati?

Ovisno o nizu čimbenika, uključujući i vlastitu potrošnju, te isplativost na dugi ili kratki rok, potrošač može izabrati između grijanja na plin ili struju. Evo što je isplativije:

Grijanje na prirodni plin

Prirodni plin je danas najjeftiniji energent u Republici Hrvatskoj. Stoga, potrošnja plina će koštati manje od jednake potrošnje nekog drugog energenta.

No, niska cijena nije jedino što odlikuje prirodni plin. U usporedbi s ostalim energentima, pokazuje kvalitetne performanse, te se usuđujemo reći kako je najbolji izbor za grijanja pojedinaca.

Želi li pojedinac koristiti prirodni plin, mora osigurati ugradnju sve potrebne plinske instalacije, a nakon toga sklopiti ugovor o opskrbi plinom.

Odlučite li se za korištenje plina za grijanje, uvažite slijedeće prednosti prirodnog plina:

  • Cijene se ne mijenjaju u velikoj proporciji, te je i dalje najjeftiniji energent,
  • Plinski kondenzacijski kotlovi su efikasniji i pokazuju bolje rezultate.

Grijanje na plin je jeftinije od grijanja na električnu energiju.

Grijanje na električnu energiju

Grijanje na električnu energiju nije toliko zastupljeno. Naime, koristi se češće u domaćinstvima koja nemaju pristup plinu, ili se građevinski objekt koristi samo povremeno, te je potrošnja energije minimalna (nije namijenjen stanovanju).

Grijanje na struju
Grijanje na struju je uobičajeno za objekte koji nisu namijenjeni stanovanju

U usporedbi s cijenama prirodnog plina, cijene struje su više. Logičnim slijedom, grijanje na struju u odnosu na grijanje na plin, nije rentabilno. Cijene struje su niže od plina u satima jeftinije tarife, no obzirom da je jeftinija struja prisutna tokom noćnih sati, možemo ponovno zaključiti isto- plin je isplativiji.

Ukoliko se ipak odlučite na grijanje na struju, na raspolaganju su Vam:

Najjeftiniji način grijanja

Želite se grijati jeftinije, odnosno ostvariti novčane uštede? Trebali biste imati na umu slijedeće:

  • Savjeti pri odabiru vrste grijanja
  • Ako je prirodni plin dostupan u Vašoj zoni, te imate plinski priključak, svakako sklopite ugovor o opskrbi plinom (jeftinije od grijanja na struju),
  • Ukoliko se grijete na struju, proučite cjenike pojedinih opskrbljivača kako ne biste plaćali najvišu cijenu,
  • Nakon donošenja konačne odluke o grijanju na struju ili plin, kontrolirajte potrošnju kako iznosi računa ne bi postali neugodno iznenađenje.