Ukapljeni naftni plin

Updated on
min reading

Razlika između propana i butana

Propan i butan oboje spadaju u skupinu plinova. Propan je plin kojeg karakterizira laka zapaljivost, mogućnost prelaska u tekuće stanje, te je plin bez boje i mirisa. Opasan je u velikim količinama jer djeluje kao narkotik, te izaziva gušenje.

Butan je također bezbojan plin, bez  mirisa koji lako prelazi u tekuće stanje. Ključna razlika između navedenih plinova jest u tome što butan isparava na temperaturama ispod 0°C, dok propan isparava na temperaturi iznad -44°C.

Propan i butan spadaju u skupinu ukapljenog naftnog plina. Ukapljeni naftni plin (LPG ili UNP) jest upravo propan, butan, a najčešće se pojavljuje kao mješavina oba plina (propan-butan). Upravo ukapljeni naftni plin je taj koji ima široku primjenu, primjerice za grijanje u kućanstvima, industriji i kao jedno od goriva u automobilskoj industriji. Vrlo je primjenjiv posvuda ponajprije zbog fleksibilnosti, te jednostavne i sigurne distribucije do najudaljenijih mjesta.

Prodaja ukapljenog naftnog plina

U Republici Hrvatskoj ukapljeni naftni plin proizvodi INA, a prodaju vrše INA, Crodux, Petrol, Jadran plin, te Butan plin.

Ukapljeni naftni plin možete kupiti u bocama ili u spremnicima.

Plin u bocama se prodaje u raznim veličinama: boce od 2kg, 3kg, 5kg, 7.5kg, 10kg i 35kg. Vrijednost jednog kilograma ukapljenog plina jest jednaka ekvivalentu od 12,8 kWh toplinske energije. Iz toga slijedi da primjerice boca od 10 kg ima energetsku vrijednost od 128 kWh.

Plin u spremnicima postaje sve traženiji. Spremnici se javljaju u dva oblika: nadzemni i podzemni spremnik. Kao što samo ime govori, razlika je u lokaciji spremnika (nadzemni se postavlja iznad zemlje, a podzemni ispod zemlje). Spomenute spremnike možete unajmiti, a sustav sadržava slijedeće:

 • mali spremnik za propan-butan plin (zapremine 1750, 2700 i 4850 litara - nadzemne ugradnje, i zapremnine 1750, 2700 i 4850 litara -  podzemne ugradnje)
 • razvod cjevovoda plinske faze do objekta
 • fasadni ormarić za priključak plina na ulazu u objekt
 • brojilo potrošnje plina (ukoliko postoji potreba)
 • razvod cjevovoda plinske faze unutar objekta
 • razna trošila propan-butan plina

Plin u bocama možete kupiti na benzinskim postajama ili punionicama, dok za spremnike kontaktirajte odabranu kompaniju koja će Vas uputiti na daljnju proceduru.

Primjena ukapljenog plina

Primjena ukapljenog plina je zaista široka. No, ovaj plin se najviše koristi za pripremu hrane, za zagrijavanje prostora, te pripremu tople vode.

Korisnici koji skladište boce na otvorenom trebaju koristiti isključivo propan, a ne propan-butan. Propan-butan je idealan za temperaturu iznad 0°C, a propan isparava i na -42°C.

 • Primjena plina u bocama
 • Kampiranje i uporaba na otvorenom,
 • Ugostiteljstvo,
 • Industrija i viličari.
 • Primjena plina u spremnicima
 • Kuhanje,
 • Grijanje,
 • Pripremanje sanitarne vode.

UNP iz spremnika se pokazao kao vrlo efikasno gorivo. Naime, iskoristivost energije doseže čak 95 posto.

Trenutne cijene

Glavno obilježje ukapljenog naftnog plina jest jednako kao i ono ostalih energenata; promjenjivost cijena. Cijene s vremena na vrijeme promjene smjer kretanja.

Cijene važeće na današnji dan su prikazane u tablici.

Kategorija Cijene
Plin za spremnik /kg (mix) 6,74 kn/kg
Plin za spremnik /l (mix) 3,73 kn/l
Plin za spremnik /l (propan) 3,39 kn/l
Boca (7,5 kg) 69,70 kn
Boca (10 kg) 92,90 kn
Boca (35 kg) 325,15 kn
Autoplin/l 4,14 kn/l

Cijene prikazane u tablici su ponuđene od Petrol plina. Iako se cijene razlikuju kod ostalih isporučitelja, one se ipak ne bi smjele drastično razlikovati.