Limitator struje

Updated on
min reading

Limitator struje ili ograničavalo strujnog opterećenja je, kako samo ime kaže, uređaj koji ograničava maksimalnu snagu zakupljenu i definiranu elektroenergetskom suglasnošću. To je sustav koji djeluje na principu smanjenja snage u trenutku kada je prekoračena zakupljena priključna snaga. Snaga limitatora ovisi o ugovorenoj priključnoj snazi, a tu odluku donosi sam korisnik prema vlastitim potrebama. Nazivna snaga limitatora kreće se od 5 do 50 ampera, a snaga će se razlikovati i mijenjati u slijedećim slučajevima:

Ugradnja limitatora

Ugradnja limitatora je obvezna za sve korisnike električne energije. Općim uvjetima je definirano da su korisnici zakupljene snage do 30 kW dužni ugraditi limitator, a oni preko 30 kW obvezno ugrađuju uređaj za mjerenje snage.

HEP uvjetuje ugradnju limitatora iz više razloga:

  • Razlozi za ugradnju limitatora
  • Sprječava se nekontrolirano smanjenje napona,
  • Sprječavaju se problemi vezani uz stare instalacije,
  • Sprječavaju se problemi vezani uz nekontrolirano povećanje potrošnje pojedinih kupaca, što može negativno utjecati na ostale korisnike priključene na isti dio mreže.

Neki korisnici nemaju ugrađen limitator iz razloga što ranije ugradnja nije bila obvezna. Takvi korisnici trebali bi zatražiti ugradnju limitatora od HEP-a.

Cijena limitatora

Cijena limitatora je uključena u cijenu priključne snage. Dakle, ovisno o snazi koju želite zakupiti, cijena će se razlikovati, no u svakom slučaju, limitator će nakon uplate biti ugrađen. Cijene priključne snage razlikuju se ovisno o geografskom području RH, a detalje potražite na poveznici:priključna snaga.

Zamjena limitatora

Zamjena limitatora je moguća u slijedećim slučajevima:

Zamjena limitatora je u slučaju promjene snage koja je manja od zakupljene, potpuno besplatan postupak, no u slučaju neispravnosti limitatora cijena je definirana cjenikom nestanardnih usluga. Cijene promjene limitatora u slučaju neispravnosti su prikazane u tablici.

Postupak Cijena s PDV-om
Zamjena neispravnog limitatora 150,61 kn/kom
Zamjena neispravnog limitatora 225,41 kn/kom

Zamjenu možete izvršiti putem interneta. Na web stranici HEP-a nalazi se obrazac koji nakon ispunjenja treba poslati HEP-u. Zamjena će nakon zaprimljenog obrasca, biti obavljena u roku od 60 dana.

Samovoljna zamjena, demontaža ili montaža limitatora je ilegalna, odnosno smatra se neovlaštenom potrošnjom energije koja će biti sankcionirana.