Stanje na tržištu plina

Updated on
min reading

Vlada je početkom godine donijela veliku odluku za plinsko tržište u Hrvatskoj. Naime, Hrvatska elektroprivreda je imenovana glavnim opskrbljivačem plina za kućanstva. Tako je HEP zasjeo na mjesto opskrbljivača na veleprodajnom tržištu, te preuzeo nekadašnju ulogu INA-a ili njezine tvrtke kćeri Prirodni Plin d.o.o.

Hrvatska elektroprivreda
HEP je nedavno preuzeo ulogu INA-e, te postao glavnim opskrbljivačem plina u RU.

Ova odluka donesena je na određeno vremensko razdoblje, točnije na tri godine. Nakon toga bi konačno trebala nastupiti liberalizacija tržišta plina za kućanstva. Cilj je da se tržište plina u potpunosti liberalizira. Naime, čitavi proces liberalizacije je započeo u sklopu pristupnih pregovora za ulazak u EU. Krajnji cilj je povećanje konkurentnosti, te veća učinkovitost i niže cijene plina. Iako je današnje tržište plina za industrijske kupce liberalizirano, ono će ipak morati još malo pričekati na liberalizaciju za kućanstva.

 

Liberalizacija tržišta plina

Hrvatska se ulaskom u EU obvezala na liberalizaciju tržišta plina, te na usklađivanje zakonodavstva s trećim energetskim paketom. Ove godine došlo je vrijeme da se to i ostvari. Unatoč tome, Vlada je odgodila liberalizaciju tržišta na dodatne tri godine. Zašto?

Naime, tržište plina, a tako i sudionici tog tržišta, se smatraju nedovoljno spremnima za otvaranje tržišta. Također, cijene plina koje INA prodaje HEP-u su niže od tržišnih, te stoga liberalizacijom ne bi bilo prostora za snižavanje cijene, već suprotno, cijena plina bi porasla. Valja naglasiti i kako sudionici na tržištu nisu financijski spremni za ovakav potez.

Stoga je Vlada odlučila kroz slijedeće tri godine uvesti promjene kojima će pripremiti sudionike, ali i čitavo tržište na dugoočekivanu liberaliazciju.

Promjene na tržištu

Ovom odlukom, HEP je postala bitna karika na čitavom tržištu plina. Naime, svi proizvođači plina su dužni prodavati energent po reguliranoj cijeni i uvjetima u pravo HEP-u. HEP će nadalje, ponovno po reguliranim cijenama, prodavati plin lokalnim opskrbljivačima zaduženim za isporuku plina domaćinstvima.

Ovime je Vlada direktno preuzela kontrolu nad cijenama plina za kućanstva. Takva situacija bit će dio plinske stvarnosti u iduće tri godine, a tek od 2017. Hrvatskoj predstoji mogućnost otvaranja tržišta i formiranja cijena tržišnim putem.

Hrvatska može očekivati potpunu liberalizaciju tržišta plina tek 2017. godine.

HEP otada kupuje plin od INA-e, po reguliranoj cijeni koju je Vlada odredila na iznos od 1,7 kuna po kubičnom metru. HEP pak lokalnim distributerima mora prodavati plin po cijeni od 2,4 kune po metru kubičnom.

Zanimljivi podaci o stanju na tržištu prirodnog plina pokazuju znatne promjene za nekadašnje lidere. Naime, donedavno dominantan opskrbljivač, Prirodni plin je izgubio znatan dio tržišnog udjela. Do kraja rujna Prirodni plin je držao 51,39 posto ukupnog tržišta, a slijedi ga Prvo plinarsko društvo s 34,3 posto udjela. HEP Opskrba drži 6,85 posto, Crodux plin 2,59 posto, Vetropack 1,81 posto, a GPZ Opskrba 1,57 posto tržišnog udjela. Prošle godine udio domaćeg plina na tržištu je iznosio 52 posto, a do kraja godine očekuju se slične brojke.

Sve mjere poduzete od Vlade, kako tvrde, temelje se na namjeri da se tržište što prije pripremi za liberalizaciju. Neke od promjena na tržištu koje idu na ruku tome, su i povećanje broja energetskih subjekata za obavljanje djelatnosti opskrbe plinom. Nekadašnjih 49 subjekata danas se povećao na 55, iako na tržištu aktivno djeluje 42 energetska subjekta.

Stopa promjene opskrbljivača plinom također je u porastu. 2013. je bila godina prelaska za 740 korisnika, što je stopa od 0,11 posto s obzirom na broj kupaca, odnosno 3,77 posto s obzirom na isporučene količine plina.

Krajnje cijene plina za industrijske kupce su na prosječnoj razini višoj od one u EU. Naime, u 2013. cijene su bile prosječno više za 13 posto u odnosu na prosjek zemalja EU. No, takve brojke govore u korist razvoja tržišta, jer je prethodne godine ova brojka bila još viša (27 posto).

Što se tiče kategorije kućanstva, cijena je regulirana, te je usvojen novi model regulacije krajnje cijene opskrbe kućanstava. Novi model je usvojen s ciljem da se u oglednom roku ispune nužni preduvjeti za deregulaciju cijene.

  • Preduvjeti za deregulaciju cijene plina
  • Unapređenje sustava zaštite krajnjih kupaca i mehanizama zaštite ugroženih kupaca,
  • Uspostava odgovarajuće razine razvijenosti veleprodajnog tržišta,
  • Unapređenje organizacijske i tehničke kvalificiranosti opskrbljivača u obvezi javne usluge,
  • Uspostava efikasnog postupka promjene opskrbljivača plinom na razini kućanstva,
  • Raspoloživost prirodnog plina proizvedenog u Republici Hrvatskoj sudionicima na tržištu plina pod jednakim uvjetima.

Budućnost na tržištu plina

Tržište plina u Hrvatskoj je još uvijek nerazvijeno, te su potrebne mnoge preinake za uspješnije funkcioniranje čitave plinske industrije. Obzirom da se liberalizacija dodatno odgodila, preostaje nam samo čekati iduće tri godine u nadi da budućnost donosi pozitivne promjene.