Pametna električna brojila

Updated on
min reading

Uvođenje novih pametnih brojila je novi HEP-ov projekt koji je prvi korak u uspostavljanju pametne energetske mreže, tzv. smart grid. Pametna energetska mreža je globalno rasprostranjen pojam čije je glavno obilježje racionalni pristup proizvodnji, potrošnji i distribuciji električne energije. Projekt je jedan od prioriteta Europske Unije, a samo investicije EU prelaze milijardu eura. HEP je u veljači ove godine najavio natječaj za dobavljače tzv. pametnih brojila, te time najavio i početak energetske revolucije u Hrvatskoj.

O čemu je riječ?

HEP je najavio nabavu 6.000 pametnih brojila koja bi trebala uskoro krenuti u upotrebu u najvećim hrvatskim gradovima. Trošak ovog projekta mogao bi dosegnuti iznos od 10 milijuna kuna, a trošak čeka i na odobrenje HERA-e. Jedna od prednosti koje donose pametna brojila jest i novi obračun potrošnje energije koji će se temeljiti na stvarnoj, a ne procijenjenoj polugodišnjoj potrošnji. Cilj je projekt provesti do 2020. u čitavoj EU, a zasad je masovno postavljanje zaživjelo samo u Švedskoj, Italiji, Danskoj i Finskoj.

Kako funkcionira pametno brojilo?

Pametno brojilo uistinu jest pametno. Naime, napredno brojilo pratit će podatke o Vašoj potrošnji struje koje će potom uz ostale važne podatke slati u distribucijski centar električne energije. Dakle, potrošnja struje bit će sasvim transparentna, a uvid u potrošnju omogućit će i bolju procjenu, te efikasnije planiranje proizvodnje i distribucije struje.

Napredno brojilo u potpunosti će regulirati potrošnju energije, a ako ona prijeđe granice, automatski ćete biti obaviješteni putem telefona ili računala. Kućanski uređaji koji preopterećuju mrežu, ili stvaraju preveliku potrošnju bit će podešeni ili isključeni kako bi potrošnja bila optimalno raspoređena. U slučaju izbivanja iz kuće, korisnicima je omogućena opcija odabira tzv. žute, crvene ili zelene tarife. Odabirom određene tarife, distribucijski centar zaprima obavijest kako energiju namijenjenu navedenom korisniku može preusmjeriti na drugo područje i drugog korisnika.

Ovo su samo neke od brojnih mogućnosti pametnih brojila. Obzirom na očiglednu tehnološku razvijenost, koliko bi nas mogao koštati ovaj čudesan uređaj? U zemljama EU cijena brojila se kreće između 170 i 220 eura. U RH cijena zasada nije poznata, iako je HEP izjavio da će građani novo brojilo otplaćivati kroz naknade za mrežarinu. Međutim, nije poznato hoće li iznosi naknada u tom slučaju porasti.

Zašto koristiti pametna brojila?

Uvođenje pametne energetske mreže je win-win scenarij. Naime, Hrvatska troši 17 posto BDP-a na električnu energiju, što je iznos koji prednjači nad prosjecima zemalja EU. I sitno smanjenje potrošnje energije može dovesti do velikih novčanih ušteda. Nadalje, pametna mreža uočava raspoloživost električne energije i potrebu za čistom energijom, što posljedično dovodi do raspoloživosti električne energije iz obnovljivih izvora energije (iz vjetroelektrana ili solarnih elektrana), a emisije stakleničkih plinova će se reducirati uslijed padajućeg rada termoelektrana.

Izdaci kućanstava i poduzeća za struju značajno će se smanjiti. Razvitkom sustava kontrole potrošnje, samim korisnicima omogućuje se opcija direktnog i samostalnog planiranja potrošnje, ali i vlastitih izdataka za električnu energiju. Takav sistem upravljanja potrošnjom dovodi i do optimalnijeg korištenja postojećih kapaciteta.

Pametna energetska mreža ima potencijala smanjiti nepotrebne gubitke energije prilikom prijenosa, povećati pouzdanost opskrbe, pridonijeti održavanju sigurnosti distribucijskog sustava, te poboljšati kontrolu rada kroz ciljani sustav kontrole potrošnje koja u konačnici dovodi do ušteda u potrošnji energije, ali i troškova koji dolaze u kompletu.

Zaključno...

Skandinavske zemlje koje su već uvele pametne energetske mreže bilježe pozitivna iskustva s naprednom mrežom. Također, diljem Europe se provode analize isplativosti pametnih brojila, a većina zemalja ih ocjenjuje visokom ocjenom. Napredne mreže su jedan od prioritetnih projekata Europske Unije, koja ima cilj do 2020. opskrbiti 80 posto čitavog područja EU pametnim brojilima. Napredna brojila samo su korak do razvoja koncepta očuvanja energije. A upravo to i jest budućnost energetskog sektora.