Zašto izabrati HEP za opskrbu električnom energijom?

Updated on
min reading

Pitanje odabira opskrbljivača električnom energijom zna biti kompleksno. Hrvatska elektroprivreda se na hrvatskom tržištu iskazala kao najkompetitivniji igrač. Danas uvjerljivi lider na tržištu električne energije, sa 2,3 milijuna korisnika, očigledno ima što za ponuditi kupcima na tržištu. Istražili smo koje pogodnosti nudi HEP, ali i na koje ćete nedostatke naići ukoliko HEP rezultira Vašim primarnim izborom.

Razumijevanje HEP-ovih ponuda

Novom Metodologijom HEP je odredio iznose novih tarifa, a ovisno o modelu ponuđene su slijedeće cifre:

Tarifni modeli Tarifne stavke za aktivnu energiju Tarifne stavke za opskrbnu naknadu (mjesečno)
Plavi (JT) 0,53 kn/kWh 7,40 kn/mj
Bijeli (VT) 0,56 kn/kWh 7,40 kn/mj
Bijeli (NT) 0,28 kn/kWh 7,40 kn/mj
Narančasti (JT) 0,61 kn/kWh -
Crni (JT) 0,22 kn/kWh 0,40 kn/mj

Prosječna cijena električne energije je smanjena za 10,7 posto, a prosječne mjesečne obveze za kućanstva su smanjene između 6 i 7 posto. U studenome 2013. HEP predstavlja svoju novu posebnu ponudu HEPI. HEPI predstavlja novi tarifni model, a sa sobom nosi i ugovornu obvezu od najmanje jedne godine. Ovisno o ugovornoj obvezi, ostvarujete određene popuste (duža ugovorna obveza- veći popust).

Plavi jednotarifni model

Trajanje ugovora 1 godina (popust 4,5% na osnovni cjenik) 2 godine (popust 5% na osnovni cjenik) 3 godine (popust 5,5% na osnovni cjenik)
Cijena bez PDV-a (kn/kWh) 0,4489 0,4465 0,4442
Cijena s PDV-om (kn/kWh) 0,5611 0,5581 0,5553
Opskrbna naknada bez PDV-a 7,40 7,40 7,40
Opskrbna naknada s PDV-om 9,25 9,25 9,25

Bijeli dvotarifni model

Trajanje ugovora 1 godina (popust 4,5% na osnovni cjenik) 2 godine (popust 5% na osnovni cjenik) 3 godine (popust 5,5% na osnovni cjenik)
VT NT VT NT VT NT
Cijena bez PDV-a (kn/kWh) 0,4775 0,2388 0,4750 0,2375 0,4725 0,2363
Cijena s PDV-om (kn/kWh) 0,5969 0,2985 0,5938 0,2969 0,5906 0,2954
Opskrbna naknada bez PDV-a 7,40 7,40 7,40
Opskrbna naknada s PDV-om 9,25 9,25 9,25

Zašto izabrati HEP?

HEP vodi svoje poslovanje već velik broj godina. Prisutan je na tržištu od davnih dana, a kao HEP grupacija posluje od 2003. Činjenica da su lideri na tržištu, svakako ulijeva jednu dozu sigurnosti. Također, dugogodišnje poslovanje podrazumijeva i iskustvo, te poznavanje tržišta. Neke od prednosti koje nude, a mogle bi Vas zainteresirati su:

  • primanje jednog mjesečnog računa za obračunska mjesta (ne vrijedi ako ste pretplaćeni na HEPI tarifu- u tom slučaju primate dva računa),
  • račun možete primati u elektronskom obliku u csv ili Excel formatu,
  • na web stranici je prisutna aplikacija „Moj račun“ koja Vam pruža pogodnost uvida u vlastite račune 0-24h,
  • nude mogućnosti odabira tarifa kojima sami možete kontrolirati vlastitu potrošnju struje,
  • garantiraju fiksne cijene za vrijeme trajanja ugovora.

Nagrade i odlikovanja

HEP Opskrba je dobitnica nekoliko prestižnih nagrada, a okrunila se slijedećim nagradama:

  • Znak GREEN MARK- dobitnici znaka pokazuju obilježja održive ilii „zelene“ usluge, te radi promoviranja i stvaranja dodane vrijednosti i tržišnog plasmana energetski održivih proizvoda ili usluga,
  • Croatian Energy Award- drži ovu nagradu zahvaljujući doprinosu u području razvoja nacionalnog energetskog sustava, te uspostave održivog i uspješnog poslovnog modela, nacionalne prisutnosti i uvođenja jedinstvenih usluga i proizvoda,
  • Greenovation- nagrada koja se dodjeljuje poduzetnicima i novinarima koji potiču razvoj zelenog gospodarstva. HEP je dobitnik nagrade u kategoriji „Najbolji ukupni program hrvatskog zelenog gospodarstva“ za projekt "ZelEn: Zelena energija iz HEP-ovih hidroelektrana za društveno odgovorne kompanije."

Nedostaci

Nedostatke je vrlo jednostavno sažeti: ukoliko je HEP Vaš odabrani opskrbljivač električnom energijom, plaćate najskuplju uslugu.

Unatoč tome, i dalje je broj korisnika koji su prešli na novog opksrbljivača izrazito malen. Zašto korisnici pristaju na plaćanje najviše cijene? Jedan od razloga je nastanak pomutnje na tržištu struje. Dostupne informacije, a i zainteresiranost države o educiranju građana je ravna nuli.

Nesigurnost i nedoumice proizlaze iz nedovoljnog razumijevanja pojmova potrebnih za donošenje odluke. Upitnik nad glavom se pojavljuje pri spomenu pojmova zajamčene opskrbe i univerzalne usluge. Koja je razlika između zajamčene opskrbe i univerzalne usluge? Zašto je cijena zajamčene opskrbe viša?

Zajamčena opskrba i univerzalna usluga su dio javne usluge u sklopu koje se vrši kupnja i prodaja električne energije svim kupcima. Univerzalna usluga se odnosi na potrošače iz kategorije kućanstva, a zajamčena opskrba je namijenjena svim ostalim potrošačima. Korisnikom zajamčene usluge se postaje ukoliko niste odabrali opskrbljivača na tržištu električne energije ili ste ostali bez istog. Nositelj obveze zajamčene opskrbe je zakonski određen; a uslugu obavlja jedino HEP ODS. Cijene zajamčene opskrbe su načelno više za 10 do 30 posto, a cijena zajamčene opskrbe je viša zbog nemogućnosti kontrole trenutka prelaska na zajamčenu opskrbu, pa je moguć scenarij neplanirane nabave električne energije, koja je skuplja.

Dodatne nejasnoće nastaju pri prelasku na povoljnije pakete. Uvođenjem paketa HEPI kojim su ponuđene povoljnije cijene struje, potrošači struje kod HEP Distribucije su ostali pri HEP-u misleći kako automatski postaju korisnici povoljnijeg paketa. No, to uistinu nije tako. Ukoliko potrošač želi postati korisnik HEPI tarife, mora proći jednaku proceduru za promjenu opskrbljivača (isto kao da odaberete HT, RWE ili GEN-I), te sklopiti ugovor s HEP Opskrbom. Time se prelazi na novu, tržišnu cijenu usluge.  

Naveli smo glavne prednosti i nedostatke HEP-ovih paketa i čitave usluge opskrbe. Naše mišljenje je kako ne biste trebali plaćati višu cijenu struje radi stvorenih navika ili inertnosti pri promjeni opsrkbljivača. Hoće li u konačnici prevagnuti prednosti ili nedostaci, sasvim je na Vama i na slaganju osobnih prioriteta.