Zašto izabrati HT?

Updated on
min reading

Hrvatski Telekom, originalno poznat kao pružatelj telekomunikacijskih usluga, pronašao je svoje mjesto i na tržištu električne energije. Kao najnoviji igrač, nije sasvim jasno kako će se dugoročno pozicionirati, no zasada se usuđujemo reći kako su po pitanju uvođenja inovacija na tržište svakako vodeći opskrbljivač. Koje su prednosti pri izboru HT-a, a koji nedostaci donosimo u nastavku.

Ponude HT-a

HT nudi vrlo zanimljivu ponudu proizvoda i usluga. U žestokoj borbi za potrošače, HT je snizio cijene koje su trenutno 5 posto niže od onih koje nudi HEP. Pripremili smo kratak pregled cijena i ponuda HT-a niže u tablici.

Kupci Trajanje ugovora Tarifni model Radna energija Pogodnost-mjesečno
JT VT NT
Cijena bez PDV-a Cijena s PDV-om Cijena bez PDV-a Cijena s PDV-om Cijena bez PDV-a Cijena s PDV-om Cijena bez PDV-a Cijena s PDV-om
Kućanstva Bez ugovorne obveze Plavi 0,4465 0,5581 n/a n/a n/a n/a -
Bijeli n/a n/a 0,475 0,5937 0,2357 0,2968
12 mjeseci Plavi 0,4465 0,5581 n/a n/a n/a n/a 10,00 12,00
Bijeli n/a n/a 0,475 0,5937 0,2357 0,2968
24 mjeseca Plavi 0,4465 0,5581 n/a n/a n/a n/a 12,00 15,00
Bijeli n/a n/a 0,475 0,5937 0,2357 0,2968

Dodatne pogodnosti

HT je pripremio cijeli spisak dodatnih pogodnosti koje ostvarujete ukoliko postanete pretplatnik. Evo što bi Vas moglo zainteresirati:

  • ne naplaćuje se mjesečna fiksna naknada, što donosi mjesečnu uštedu od 9,25 kn,
  • narudžbom putem webshopa do 31.prosinca.2014. uz ugovor na jednu ili dvije godine ostvarujete popust od 375 kn,
  • ukoliko se ugovorom vežete na dvije godine, ostvarujete dodatnih 15 kn popusta mjesečno, a ugovornom obvezom od jedne godine ostvarujete popust od 12,50 kn,
  • nude mogućnost sklapanja ugovora bez ugovorne obveze.

Prema izračunima HT-a godišnja ušteda za kućanstva iznosi najmanja 580 kuna, iako se iznos uštede razlikuje ovisno o potrošaču i pojedinačnim navikama.

Kada uzmemo u obzir činjenicu da ne naplaćuju fiksnu naknadu, i k tome još pridodamo iznose popusta, dolazimo do zaključka kako je HT trenutno opskrbljivač koji nudi najpovoljnije cijene struje.

Što nedostaje?

U usporedbi sa svojim konkurentom GEN-I-em, HT ne nudi jamstvo promjene cijena. Dakle, HT je danas vodeći opskrbljivač po pitanju ponude niskih cijena, no koliko će to vremenski potrajati nije jasno. HT je zajamčio kako se fiksna mjesečna naknada nikad neće naplaćivati, no nakon vremenskog odmaka od ostvarenih popusta i bonusa, ne možemo sa sigurnošću ustvrditi kako će HT-ove cijene i dalje biti prve na listi povoljnih. Dapače, ako se izuzmu popusti i promotivne akcije, cijene u ponudama HT-a nisu puno niže od konkurentskih.

Uz to, jasno je kako je HT posve nova karika u elektroenergetskom sektoru. Kako bi pridobili povjerenje potrošača, morali su istupiti posebnim ponudama i cijenama. Je li to dugoročno održivo, pitanje je na koje nemamo jasan odgovor.

Hrvatski Telekom je izazvao iznenađujuće reakcije objavom početka poslovanja u prodaji struje. No, nedugo nakon, HT je postavio neke nove standarde na hrvatskom tržištu. Ulaskom HT-a na tržište prvi put su se pojavile neke inovacije na tržištu (primjerice, neplaćanje mjesečne fiksne naknade). Iako su HT-ove ponude vrlo primamljive i marketinški fino predstavljene, tek vrijeme će pokazati hoće li se HT uistinu snaći u elektroenergetskom sektoru poslovanja.