GEN-I vs HT

Updated on
min reading

Novi opskrbljivači na tržištu aktivno nastupaju u elektroenergetskoj industriji. Otkako su se pojavili, često se spominju kao najpovoljniji opskrbljivači električnom energijom. GEN-I, slovenska kompanija koja je bila jedna od prvih alternativnih opskrbljivača na tržištu, odnedavno je zadobila još jednog konkurenta; na tržište je pohrlio telekomunikacijski div HT.

Obje kompanije se spominju kao one koje pružaju najpovoljnije uvjete kupcima. Kakve to uvjete, pogodnosti i cijene nude, te koje su razlike između spomenutih opskrbljivača- donosimo u nastavku.

GEN-I- ponude i cjenik

GEN-I je vlasnik brenda Jeftina struja kroz koji kreira i predstavlja svoje ponude kupcima na tržištu. Cijene električne energije su standardizirane i jednake za sve kupce kategorije kućanstva, a predstavljene su u sklopu jedinstvene usluge koju nudi GEN-I. Svi kupci koji su ovlašteni promijeniti opskrbljivača su u mogućnosti sklopiti ugovor za opskrbu s GEN-I-em.

U slijedećoj tablici donosimo Vam cjenik ponude koju nudi GEN-I.

Tarifni modeli Cijena Cijena električne energije Opskrbna naknada
JT VT NT
kn/kWh kn/kWh kn/kWh kn/mjesec
Tarifni model Plavi (jednotarifno mjerenje) Cijena bez PDV-a 0,423     7,40
Cijena s PDV-om 0,529     9,25
Tarifni model Bijeli (dvotarifno mjerenje) Cijena bez PDV-a   0,450 0,225 7,40
Cijena s PDV-om   0,563 0,281 9,25

HT- ponude i cjenik

HT, slično kao i GEN-I, korisnicima nudi standardne cijene koje dolaze u sklopu jedinstvenog proizvoda. Cijene usluge opskrbe su niže za 5 posto od HEP-ovih. Cilj je privući što više korisnika,  a dobrodošli su svi kupci koji su ostvarili pravo na promjenu opskrbljivača. HT, jednako kao i GEN-I, je ponude kreirao za kupce koji žele koristiti jedinstvenu dnevnu tarifu ili kombinaciju više i niže dnevne tarife.

U tablici se nalazi cjenik ponude.

Kupci Trajanje ugovora Tarifni model Radna energija Pogodnost-mjesečno
JT VT NT
Cijena bez PDV-a Cijena s PDV-om Cijena bez PDV-a Cijena s PDV-om Cijena bez PDV-a Cijena s PDV-om Cijena bez PDV-a Cijena s PDV-om
Kućanstva Bez ugovorne obveze Plavi 0,4465 0,5581 n/a n/a n/a n/a -
Bijeli n/a n/a 0,475 0,5937 0,2357 0,2968
12 mjeseci Plavi 0,4465 0,5581 n/a n/a n/a n/a 10,00 12,00
Bijeli n/a n/a 0,475 0,5937 0,2357 0,2968
24 mjeseca Plavi 0,4465 0,5581 n/a n/a n/a n/a 12,00 15,00
Bijeli n/a n/a 0,475 0,5937 0,2357 0,2968

GEN-I i HT- razlika

Kompanije, kao novi tržišni opskrbljivači, u borbi za tržište morali su se istaknuti nižim cijenama od dominantnog opskrbljivača. Obzirom da djeluju kao tržišni opskrbljivači, svim kupcima je ponuđena niža, odnosno tržišno formirana cijena struje.

Proučite li ranije prikazan cjenik, primjetit ćete kako su cijene GEN-I-a nešto niže od onih koje nudi HT. Dakle, sa sigurnošću možemo tvrditi kako su cijene struje najniže u GEN-I-u. No, znači li to da ćete najviše uštedjeti ako izaberete GEN-I? Ne, jer uz spomenute cijene treba uzeti u obzir i sve dodatne popuste, promotivne akcije i pogodnosti koje uključuju pojedinačne ponude.

Glavne razlike između ponuda proizlaze upravo iz tih pogodnosti koje donose novčane uštede.

U tablici smo saželi neke uočljive razlike u ponuđenim tarifnim modelima, te uvjetima koji dolaze u kompletu. 

Opskrbljivač Razlika u cijenama Ugovorna obveza Stabilnost cijena Pogodnosti
Više cijene Nema Moguća promjena cijena Neplaćanje fiksne mjesečne naknade, dodatni popusti ostvareni narudžbom putem web shopa i ugovaranjem obveze
Niže cijene Nema Fiksna cijena do 2015.  Besplatna struja za prvi mjesec korištenja

U prethodnoj tablici, uočit ćete primarno niže cijene ponude kompanije GEN-I. No, uzmite u obzir i ostale podatke.

Ono čime se oba opskrbljivača diče su ponude koje ne sadrže ugovornu obvezu za kupca. To je pogodnost za kupce koja je od iznimno velikog značaja. Mogućnost promjene opskrbljivača u slučaju nezadovoljstva pruženom uslugom bez plaćanja dodatnih troškova je velika povoljnost za kupce zbog pružanja slobode izbora.

Nadalje, stabilnost cijena je također bitna odrednica kupčevog izbora. Ovdje je HT pokazao slabost jer ne nudi kupcima nikakvo jamstvo o promjeni cijena. Dakle, iako su sada cijene struje niske, nije poznato hoće li se one mijenjati i kada će se to desiti. U GEN-I-u kupci su sigurniji jer imaju jamstvo opskrbljivača da se cijene neće mijenjati do kraja 2015.

Dodatne pogodnosti su ona stavka u kojoj se opskrbljivači najviše razlikuju. HT-ove pogodnosti uključuju:

  • ne naplaćuje se mjesečna fiksna naknada, što donosi mjesečnu uštedu od 9,25 kn (godišnja ušteda od 111 kuna),
  • narudžbom putem webshopa do 31.prosinca.2014. uz ugovor na jednu ili dvije godine ostvarujete popust od 375 kn,
  • ukoliko se ugovorom vežete na dvije godine, ostvarujete dodatnih 15 kn popusta mjesečno (ušteda od 360 kuna kroz dvije godine), a ugovornom obvezom od jedne godine ostvarujete popust od 12,50 kn (godišnja ušteda od 150 kuna),
  • godišnja ušteda za kućanstva, prema navodima HT-a, iznosi najmanje 580 kuna, iako je iznos uštede individualno različit.

GEN-I pak nudi nešto drugačije pogodnosti, a to su:

  • pravo na besplatnu struju u prvom mjesecu korištenja ukoliko sklopite ugovor do 31.prosinca,
  • fiksne cijene do kraja 2015. godine.

Zaključno...

Situacija je uistinu tijesna između ova dva opskrbljivača. Obje ponude su atraktivne za kupce i nude znatnije uštede od ostalih opskrbljivača na tržištu. GEN-I s jedne strane je pogodniji za kupce jer im nudi jamstvo fiksnih cijena do kraja 2015., a obzirom da imaju najniže redovne cijene, to može biti dosta dobra vodilja za potencijalne korisnike. S druge strane, HT nudi trenutno najpovoljniju ponudu na tržištu, s najvećim mogućnostima uštede. Oba opskrbljivača nude mogućnost sklapanja ugovora bez obveze, te kupci imaju slobodu promjene u slučaju nezadovoljstva pruženom uslugom. Ukoliko ste voljni ugovorno se obvezati, ponuda HT-a je mnogo povoljnija jer nudi brojne popuste uz obvezivanje. No, ukoliko ste nesigurni u odabir opskrbljivača, te želite početno testirati kvalitetu usluge, GEN-I bi mogao biti bolji izbor (ukoliko sklopite ugovor do 31.12.) zbog dobivanja pogodnosti uštede na mjesečnom računu, te nepromjenjivim cijenama do kraja 2015. godine.