GEN-I vs RWE Energija

Updated on
min reading

Novi „alternativni“ opskrbljivači električnom energijom nastupaju na tržištu Republike Hrvatske od prošle godine kada su nastupom liberalizacije postali aktivni u provođenju poslovanja. Ulaskom na tržište potaknuli su tržišni sustav konkurencije, postajući i međusobni konkurenti u borbi za potrošače, te time dokinuli monopol HEP-a.  

GEN-I se često medijski provlači kao opskrbljivač s boljim uvjetima za kupce, no RWE Energija kao jedna od top elektroenergetskih kompanija u Europi, ima potencijala za uspjeh i na hrvatskom tržištu.

Koji opskrbljivač nudi konkurentnije ponude, te kakvi sve uvjeti dolaze uz pristupanje pojedinom opskrbljivaču- pročitajte u nastavku.

Cijene ponuda- GEN-I

Cijene tarifnih modela kompanije GEN-I su na tržištu predstavljene kao dio ponude vlastitog brenda Jeftina struja. Cijene i ponude su kreirane kako bi privukle pozornost kupaca, te ih usmjerile na postupak promjene opskrbljivača, i naravno odabir GEN-I-a. U tablici su navedene ponuđeni iznosi cijena kompanije GEN-I.

Tarifni modeli Cijena Cijena električne energije Opskrbna naknada
JT VT NT
kn/kWh kn/kWh kn/kWh kn/mjesec
Tarifni model Plavi (jednotarifno mjerenje) Cijena bez PDV-a 0,423     7,40
Cijena s PDV-om 0,529     9,25
Tarifni model Bijeli (dvotarifno mjerenje) Cijena bez PDV-a   0,450 0,225 7,40
Cijena s PDV-om   0,563 0,281 9,25

Cijene ponuda- RWE

RWE je kreirao portfolio proizvoda kako bi kupcima omogućio veći izbor. Postoje tri tipa proizvoda slijedećih naziva: KLASIK, BONUS i IDEAL. Razlikuju se cjenovno, a cijene su nešto više od prethodnog konkurenta. Važno je naglasiti kako sve ponude možete izabrati pod uvjetom da se obvežete na najmanje godinu dana. U slučaju da odlučite u međuvremenu promijeniti opskrbljivača, morat ćete RWE-u vratiti iznos svih dotada ostvarenih popusta. Svi kupci ovlašteni za promjenu opskrbljivača su dobrodošli u RWE.

Cjenik svih proizvoda je prikazan u tablicama.

Proizvodi IDEAL i BONUS

Važeći cjenik za prvih 12 mjeseci 

Tarifni model Cijena Cijena električne energije Opskrbna naknada
JT VT NT
kn/kWh kn/kWh kn/kWh kn/mjesec
RWE Plavi Cijena bez PDV-a 0,4700     7,40
Cijena s PDV-om 0,5875     9,25
RWE Bijeli Cijena bez PDV-a   0,5000 0,2500 7,40
Cijena s PDV-om   0,6250 0,3125 9,25

*napomena: na cijene u tablici se dodaje popust ovisno o odabranom modelu.

Važeći cjenik nakon 12 mjeseci ugovora

Tarifni model Cijena Cijena električne energije Opskrbna naknada
JT VT NT
kn/kWh kn/kWh kn/kWh kn/kWh
RWE Plavi Cijena bez PDV-a 0,4465     7,40
Cijena s PDV-om 0,5581     9,25
RWE Bijeli Cijena bez PDV-a   0,4750 0,2375 7,40
Cijena s PDV-om   0,5938 0,2969 9,25

Proizvod Klasik

Tarifni modeli Cijena Cijena električne energije Opskrbna naknada
JT VT NT
kn/kWh kn/kWh kn/kWh kn/kWh
RWE Plavi Cijena bez PDV-a 0,4465     7,40
Cijena s PDV-om 0,5581     9,25
RWE Bijeli Cijena bez PDV-a   0,4750 0,2375 7,40
Cijena s PDV-om   0,5938 0,2969 9,25

Cijene su postavljene na način da kupci ostvaruju veći popust na kupnju proizvoda koji nosi sa sobom dužu ugovornu obvezu. Proizvodi su kategorizirani na slijedeći način:

  • Proizvod KLASIK- ugovorna obveza na 12 mjeseci; popust od 5 posto u odnosu na dominantnog opskrbljivača,
  • Proizvod BONUS- ugovorna obveza na 24 mjeseca; popust od 7 posto u odnosu na dominantnog opskrbljivača,
  • Proizvod IDEAL- ugovorna obveza na 36 mjeseci; popust od 10 posto u odnosu na dominantnog opskrbljivača.

Razlika- GEN-I i RWE Energija

Obje kompanije djeluju na tržištu električne energije kao opskrbljivači koji nude kupcima tržišno formirane cijene. Opskrbljivači su definirali cijene za postojeće i potencijalne kupce, a u sklopu cjenika ponuda odredili su i uvjete pod kojima se navedene cijene ostvaruju.

Razlike između kompanija se uočavaju u načinu poslovanja s kupcima, u ponudi proizvoda, u pogodnostima koje kupci ostvaruju, a u konačnici i visini godišnjih ušteda koje donose pojedine ponude.

U tablici smo saželi neke uočljive razlike u ponuđenim tarifnim modelima, te uvjetima koji dolaze u kompletu. 

Opskrbljivač Razlika u cijenama Ugovorna obveza Stabilnost cijena Pogodnosti
Niže cijene Nema Jamče nepromjenjive cijene do 2015. godine Besplatna struja prvi mjesec
Više cijene Minimalno jedna godina Moguća promjena cijena, u tom slučaju kupci će biti obaviješteni 30 dana prije Osim ostvarenih popusta u odnosu na dominantnog opskrbljivača, ne nude dodatne pogodnosti za kupce

Objasnimo podrobnije podatke iz tablice. Razlika u cijenama između opskrbljivača nije toliko velika. Usprkos tome, cijene GEN-I-a su povoljnije.

Nadalje, RWE nudi sve ponude pod uvjetom ugovorne obveze, dok GEN-I kupcima omogućuje prelazak na drugog opskrbljivača u slučaju nezadovoljstva, i to bez ikakvih troškova.

Cijene GEN-I-a neće se mijenjati do kraja 2015. godine, dok kretanje cijena RWE-a nije poznato. RWE je kupcima maksimalno ponudio jamstvo obavijesti o promjenama cijena 30 dana unaprijed. Dakle, kupci GEN-I-a su svakako sigurniji po pitanju stabilnosti cijena jer jednom kad sklope ugovor cijene ostaju nepromjenjive barem godinu dana.

Od ostalih pogodnosti, kupci GEN-I-a ne plaćaju struju za prvi mjesec, što je vrlo zgodna i atraktivna ponuda za potrošače. RWE zasada u svojoj ponudi nema sličnih pogodnosti.

Zaključno...

Cjelokupna slika nastupa opskrbljivača na tržištu izgleda bolje za GEN-I. Njihove ponude su sveobuhvatnije i atraktivnije za korisnike. Sklapanje ugovora bez obveze velika je povoljnost za korisnike, jednako kao i stabilnost cijena koju nude potrošačima. Usluga pružanja besplatne struje u prvom mjesecu korištenja je dodatni okidač za korisnike. RWE je svoju poslovnu strategiju više temeljio na tome da korisnicima pruži bolje uvjete od dominantnog opskrbljivača. U konačnici, i bez navedenih pogodnosti, GEN-I i dalje u ponudi ima proizvode nižih cijena. Obje kompanije su prisutne u elektroenergetskoj industriji jedno kraće vrijeme, stoga je teško prognozirati kako će se stvari odvijati u budućnosti. Zasada možemo samo ustvrditi kako bi RWE trebao promijeniti strategiju nastupa na tržištu kako bi mogao konkurirati Slovencima.