Tko su trenutni opskrbljivači električnom energijom?

Updated on
min reading

Iako je tržište električne energije formalno liberalizirano još davne 2008., naši kupci dobili su pravo izbora u punom smislu te riječi, tek prošle godine. Prošla godina bila je revolucionarna na hrvatskom tržištu električne energije. Elektroenergetsku povijest je zabilježio ulazak konkurencije na tržište. HEP se pozdravio s držanjem monopola, a ostale kompanije su pohrlile u bitku za potrošače. Tko se to pojavio na tržištu? U nastavku Vam donosimo kratki pregled elektroenergetskih kompanija na hrvatskom tržištu električne energije.

GEN-I

Slovenska grupacija međunarodne reputacije, odnedavno je aktivna i na tržištu Republike Hrvatske. Posluje na 18 tržišta na veliko i 5 tržišta na malo, a ulaskom na hrvatsko tržište iskazali su želju za daljnjim proširenjem. Svoj uspjeh na slovenskom tržištu (najveći su dobavljač električne energije) svakako planiraju implementirati i u Hrvatskoj. Zasada im to polazi za rukom. Naime, iako je situacija na tržištu Hrvatske zasada poprilično konstantna (HEP je uvjerljivi lider), brojka potrošača u GEN-I-u se penje svakim danom.

Recept prema vrhu im je vrlo jednostavan: usmjerenost prema kupcima, raznolikost poslovanja i učinkovito savladavanje rizika. Svakako su kupcima zapeli za oko i zbog konkurentnih cijena proizvoda i usluga koje nude.

Na tržištu su istupili kreiranjem brenda Jeftina struja, u sklopu koje nude cijene za sve postojeće i potencijalne kupce. Tvrde kako će trenutno ponuđene cijene na tržištu ostati fiksne do kraja 2015. godine.

Ističe se kao i jedan od najžešćih konkurenata HEP-u, koji ima potencijala dugoročno zauzeti vodeću poziciju na tržištu.

Cjenik, kontakt podatke, te detalje o poslovanju GEN-I-a, potražite na poveznici: GEN-I.

RWE Energija

Njemački elektroenergetski div, koji je svrstan u top 5 elektroenergetskih kompanija u Europi, odnedavno je dostupan i za naše kupce. Osim opskrbom, bave se i proizvodnjom električne energije.

Prošlogodišnji rezultati su kako tvrde, zasada zadovoljavajući. Prihod od 70,12 milijuna kuna u 2013. svjedoči tome, a tvrde kako do kraja 2014. očekuju rast od 300 posto.

Prvu godinu poslovanja u Hrvatskoj završili su zauzimajući udjel od pet posto. Dugoročni plan je širenje poslovanja i naravno, privlačenje novih kupaca. Ostvarenje poslovnih ciljeva popraćeno je nuđenjem niskih cijena, jednostavnog postupka promjene opskrbljivača, pouzdanošću opskrbe električnom energijom, te stabilnošću.

Iako su moćna kompanija u elektroenergetskoj industriji, a dolaskom na hrvatsko tržište se očekivalo mnogo, dosadašnja ponuda i nastup na hrvatskom tržištu su pomalo razočaravajući. Naime, iako kupcima nude povoljnije cijene od HEP-ovih, čini nam se kako zasada nemaju dovoljno kako bi mogli preoteti kupce HEP-u.

Za dodatne informacije o ponudama, cjeniku, kontakt podacima slijedite poveznicu: RWE.

Hrvatski Telekom

Vrlo vjerojatno najveće iznenađenje na tržištu električne energije. Naime, dobropoznati teleoperater na području Hrvatske pomalo je iznenadio viješću da započinje poslovanje u sektoru električne energije.

Dosada su pokazali uspjeh u poslovanju na području telekomunikacijskih usluga, no podaci za elektroenergetsku branšu još nisu dostupni. Na tržištu nisu prisutni niti godinu dana, pa je možda prerano govoriti o većim uspjesima.

Ono što možemo zapaziti jest to da je ulaskom HT-a na tržište, nastupila i jedna inovativnost- svi postojeći i potencijalni kupci zainteresirani za usluge HT-a ne moraju po prvi puta plaćati mjesečnu fiksnu naknadu. Time su postali prvi i jedini opskrbljivač koji pruža takav tip uštede za kupce.

Nuđenjem dodatnih promotivnih ponuda i popusta, uspjeli su se popeti na sami vrh rang ljestvice najpovoljnijih opskrbljivača.

HT-ova strategija je vrlo zanimljiva, te imaju potencijala preuzeti potrošače. Konkurenciji su tako najavili i agresivan nastup u budućnosti.

Više o HT-u pročitajte na: HT.

HEP

Vječno prisutni i dalje najdraži opskrbljivač na tržištu struje- HEP, svakako je kompanija duge povijesti koja gradi svoju reputaciju u Hrvatskoj duži niz godina. Građani su im i dalje lojalni, a time uvjerljivo drže poziciju lidera na tržištu.

HEP grupacija se bavi opskrbom i distribucijom energije, kupnjom i prodajom električne energije, trgovinskim posredovanjem na domaćem i inozemnom tržištu, proizvodnjom, distribucijom i opskrbom toplinskom energijom i slično.

Ulaskom novih opskrbljivača na tržište, HEP nije zatreperio. Izgubio je neznatnih 4,75 posto udjela na tržištu, a ukupan broj korisnika krajem prošle godine je dosegnuo iznos od 2,3 milijuna korisnika.

Istupili su na tržište svojom novom ponudom za korisnike- HEPI tarifom, koja predstavlja HEP-ovu ponudu tržišnih cijena kojima misle zadržati potrošča nudeći im povoljnije cijene.

Zasada su očigledno nepobjedivi. No, je li zadržavanje potrošača na temelju „stare slave“ dugoročno održivo, svakako je pitanje koje si HEP treba postaviti. Mi smo svakako zastupnici suprotnog stava.

Više o HEP-u na poveznici: HEP.