Što potrošači misle o alternativnim opskrbljivačima električnom energijom?

Updated on
min reading

Alternativni opskrbljivači električnom energijom su kratko vrijeme prisutni na tržištu električne energije. Zasada svi zajedno ne zauzimaju značajan udio na tržištu, no uporna bitka za osvajanje potrošača odvija se poprilično žestoko. Na tržištu se zasada ističu GEN-I, RWE Energija, te Hrvatski Telekom. Kakvo javno mišljenje prevladava u Hrvatskoj, te što im se pripisuje, a što zamjera- slijedi u nastavku.

GEN-I

Slovenska kompanija bilježi poslovne uspjehe na inozemnom tržištu električne energije. Osobito se ističu na slovenskom tržištu gdje drže titulu najvećeg dobavljača električne energije. Zasigurno kao jedan od konkurenata koji „guši“ HEP-ovo poslovanje, zainteresirali su korisnike i potakli ih na ozbiljno razmišljanje o prelasku na novog opskrbljivača strujom.

Što kažu građani?

Kompanija GEN-I i njihove ponude, česta su tema hrvatskih foruma. Ukratko smo saželi sve pozitivne i negativne iskaze građana.

Pozitivne recenzije

 • Nude korisnicima posebne i atraktivne ponude poput besplatne struje za prvi mjesec korištenja, 
 • Mogućnost prelaska i sklapanja ugovora bez ugovorne obveze; korisnicima ovo ulijeva jednu dozu sigurnosti jer mogu promijeniti opskrbljivača uslijed nezadovoljstva pruženom uslugom,
 • Cijene koje su trenutno ponuđene neće se mijenjati do 2015. godine.

Negativne recenzije

 • Novi su opskrbljivač na tržištu; korisnici nemaju povjerenja u poslovanje koje im može donijeti zadovoljstvo,
 • Promoviraju se lažno; nude popuste od 30 posto u odnosu na HEP-ove cjenike ponuda,
 • Ne vjeruju u dugoročnu održivost nižih cijena od HEP-a.

Pozitivna mišljenja

Korisnike su zaintrigirali ponajviše ponudom besplatne struje za prvi mjesec korištenja. Takva atraktivna ponuda vrlo je vješti potez kompanije koja se nada u dugom roku privući što više korisnika. Ponuda je u nekoliko navrata produživana upravo zato što je ovo njihov najjači adut u rukavu.

Sklapanje ugovora bez ugovorne obveze je slijedeća atrakcija ove kompanije. Obzirom da su korisnici još uvijek nesigurni oko promjene opskrbljivača uslijed straha od gubitka struje, nezadovoljavajuće usluge i sl., mogućnost sklapanja ugovora bez ugovorne obveze je velika prednost tvrtke GEN-I. Upravo ova pogodnost se čini kao ona ključna koju korisnici uzimaju u obzir pri promjeni opskrbljivača; naime, misao vodilja je: ukoliko nisam zadovoljan, mogu u svakom trenutku prijeći na novog opskrbljivača.

Cijene su nepromjenjive barem do 2015. godine. Korisnicima koji se odluče na ove cijene je ovo pogodna situacija jer im trenutno ponuđene cijene odgovaraju.

Negativna mišljenja

Novi igrač na tržištu ne može nadmašiti ono što stari pruža već godinama. Poslovanje visoke kvalitete ne može biti narušeno od strane drugorazrednog opskrbljivača koji pokušava obmaniti građane- mišljenje je mnogih.

Ono što je pridonijelo povećanju razine nezadovoljstva je ponuda kojom se GEN-I promovira pod geslom jeftinijeg opskrbljivača za čak 30 posto od dominantnog opskrbljivača HEP-a. Građani jednostavno nemaju povjerenja u ponude koje im se čine predobrima da bi bile istinite. GEN-I je naime, iskoristio jeftin marketinški trik nudeći uštede DO 30 posto u odnosu na dominantnog opskrbljivača.

U konačnici, dugoročna održivost nižih cijena nije realnost. Građani vjeruju kako je trenutna ponuda nižih cijena samo početni potez dok ne privuku određeni broj korisnika. Dugoročno će se cijene izravanati s onima koje nudi HEP zbog neisplativosti.

RWE Energija

Njemački gigant u elektroenergetskom sektoru koji spada u top vodećih kompanija na tržištu električne energije na području Europe, ipak se nije pozicionirao ni približno kao vodeći u glavama hrvatskih građana. Evo što građani misle.

Pozitivne recenzije

 • Osim što nude nešto niže cijene od HEP-a, građani im ne pripisuju nikakve dodatne prednosti.

Negativne recenzije

 • Ne nude nikakve posebne ponude za korisnike,
 • Sklapanje ugovora podrazumijeva ugovornu obvezu od najmanje godine dana,
 • Cijena je nešto niža od HEP-ove, no u konačnici se ne isplati,
 • Jednako kao i kod ostalih alternativnih opskrbljivača, građani nemaju povjerenja,
 • Spominju se priče o prevarama potrošača.

Pozitivna mišljenja

Nude povoljnije ponude od HEP-a- točka. Nedovoljna informacija za korisnike da bi se odlučili prijeći na struju RWE-a.

Negativna mišljenja

Postojeće ponude ne uključuju, osim niže cijene, nikakve dodatne pogodnosti za kupca. Fali doza inovativnosti koja bi privukla kupce.

Sklapanje ugovora je moguće samo uz ugovornu obvezu od najmanje godinu dana. Kada tu činjenicu promotrimo zajedno s onom da građani nemaju povjerenja u nove opskrbljivače, vrlo je vjerojatno da se potrošači neće odlučiti na prijelaz u RWE.

Cijena je zasad nešto niža od HEP-ove, no kao što je već ranije spomenuto, kupci to vide kao potez početnika koji nastupaju na tržištu- kasnije će cijene biti iste, ako ne i više od HEP-ovih.

Jedan dio građana je imao loša iskustva s RWE-om. Naime, RWE je navodno slao svoje agente na kućne adrese starijih ljudi u svrhu očitanja brojila, nakon čega su ih navodili da potpisuju potvrde o očitanju koje su zapravo bile ugovori prijelazu na struju RWE-a.

Hrvatski Telekom

HT, poznat primarno kao pružatelj telekomunikacijskih usluga, na tržištu električne energije se snašao bolje od očekivanog. Što građani misle o njihovom prodoru na tržište?

Pozitivne recenzije

 • ne naplaćuju mjesečnu fiksnu naknadu,
 • nude popuste i dodatne pogodnosti za kupce, poput popusta ostvarenog narudžbom putem webshopa,
 • nude mogućnost sklapanja ugovora bez ugovorne obveze.

Negativne recenzije

 • Mogu mijenjati cijene u svakom trenutku,
 • Nejasnoće vezane uz načine na koji se poslovanje električnom energijom odvija,
 • Korisnici nezadovoljni uslugom u području telekomunikacija, ne vjeruju u mogućnost pružanja kvalitetne usluge u elektroenergetskom sektoru.

Pozitivna mišljenja

Mjesečna fiksna naknada iznosi 9,25 kn mjesečno, a trenutno je ne naplaćuje samo HT. To svakako HT izdvaja od ostalih opskrbljivača u očima potrošača jer samo neplaćanje naknade donosi uštedu od 111 kuna godišnje.

Vrlo su zanimljivo kreirali svoju ponudu proizvoda, jer nude razne popuste putem webshoppa, dodatne popuste ako se ugovorno vežete.

Ponovno sklapanje ugovora bez ugovorne obveze za korisnike je sigurnosni simbol zbog mogućnosti promjene opskrbljivača u svakom trenutku.

Negativna mišljenja

Naspram nekih opskrbljivača, ne nude jamstvo promjene cijena. Korisnicima to ne ulijeva povjerenje zbog straha od promjena cijena.

Građane buni način poslovanja električnom energijom. Ono što ih zbunjuje jest da li se poslovanje električnom energijom ikako veže uz telekomunikacijske usluge. Primjerice, da li je usluga opskrbe vezana uz telefonsku liniju. Dodatna pojašnjenja o ovakvom tipu informacija korisnici ne mogu pronaći na internetu.

Korisnici koji su nekoć imali loša iskustva s HT-om u području telekomunikacija, niti ne razmišljaju o promjeni te prelasku na HT.